Esti aici
Femeia.ro > Casa și grădina > Scurt ghid de scoatere a petelor

Scurt ghid de scoatere a petelor

O urmă de cafea pe o bluză albă, tempera pe pantalonul preferat al copilului tău sau un pahar de vin vărsat la o petrecere pe covor, petele pot strica pentru totdeauna nu numai un obiect de îmbrăcăminte, ci și o ocazie festivă.

Înainte însă de a arunca bluza albă sau de a te întreba cum să rearanjezi mobila în sufragerie pentru a acoperi pata de vin, urmează cele trei reguli de aur ale scoaterii petelor și testează câteva dintre soluțiile de mai jos. Vei avea nevoie de ceva răbdare și va fi un pic mai multă muncă decât să arunci haina pătată și să cumperi alta nouă, dar tot efortul în plus merită pentru a salva pantalonii preferați ai copilului tău sau rochia care se potrivește cel mai bine siluetei tale.

Pentru a reuși să scoți o pată cu succes, înainte de a alege produsul detersiv potrivit, asigură-te că ai urmat cele trei reguli de aur ale scoaterii petelor.

Încearcă să scoți pata cât mai repede cu putință

Cu cât mai repede speli o pată, cu atât mai ușor este s-o scoți și să nu rămână nicio urmă. Spală imediat haina pătată sub jet de apă rece sau călduță (niciodată fierbinte!), apoi las-o la înmuiat. Când ești în oraș, rezistă tentației de a freca pata proaspătă cu un șervețel sau cu prosopul deoarece acțiunea de frecare va stabiliza murdăria în fibrele țesături. Până ajungi acasă, păstrează umedă zona pătată (cu puțină apă sau cu un cub de gheață pe care îl plimbi ușor pe suprafața materialului, în mișcări circulare).

Folosește mișcări delicate pentru a scoate o pată, fără a apăsa sau a freca cu forță țesătura murdară

Prin apăsarea și frecarea cu forță a unei zone pătate, murdăria de pe o țesătură pătrunde în profunzimea fibrelor, devenind foarte greu sau chiar imposibil de curățat. Folosește mișcări delicate și apă din abundență pentru a clăti mai întâi zona afectată. Dacă ai pătat tapițeria unei piese de mobilier sau un covor, nu freca, ci curăță prin tamponare cu o bucată de material textil moale înmuiată în apa în care ai dizolvat produsul detersiv adecvat tipului de pată.

Lasă haina pătată la înmuiat mai multe ore

Dacă pata nu a ieșit imediat ce ai clătit țesătura cu apă din abundență, dizolvă detergentul adecvat într-un lighean cu apă caldă (niciodată fierbinte!) și lăsă haina la înmuiat peste noapte. Alternativ, săpunește cu săpun de rufe zona afectată și lăsă haina astfel pregătită să stea 4-5 ore. Asigură-te că țesătura este destul de umedă ca să nu se usuce, eventual repetând procesul de săpunire după două ore, apoi clătește cu apă din abundență sau introdu haina în mașina de spălat.

Odată ce ai pus în practică aceste reguli, consultă următorul ghid de scoatere a petelor pentru a avea haine ca noi.

Petele de grăsime și de mâncare

La masă, într-un restaurant sau când gătim, stropii de mâncare, de sosuri sau de grăsime pe haine sunt unele dintre cel mai des întâlnite pete. Ca în cazul oricărei alte pete, încercă să tratezi zona murdărită cât mai repede cu putință, aplicând un produs detersiv puternic. De cele mai multe ori, detergentul de vase este o soluție mult mai bună decât cel de rufe, având o putere degresantă mai mare. Umezește zona pătată și aplică detergent de vase direct pe țesătură, frecând mai întâi cu buricul degetului prin mișcări circulare. Apoi, clătește haina și, înainte de a o curăța în mașina de spălat, las-o la înmuiat câteva ore într-un lighean în care ai dizolvat detergent de rufe sau pulbere/soluțe lichidă pentru scoaterea petelor. În cazul în care ești în oraș și zona pătată este accesibilă, folosește detergent lichid de mâini pentru a prespăla zona murdărită. În cazul în care nu poți trata zona pătată până ajungi acasă, curăță ușor excesul de grăsime sau sos presărând sare și lăsând-o să absoarbă toată umezeala și murdăria înainte de a scutura haina.

Petele de cafea

În cazul acestor pete, rezultatele cele mai bune se obțin atunci când clătești imediat zona afectată cu apă rece din abundență și freci materialul cu mișcări foarte delicate sub jetul de apă. Pasul doi este să adaugi detergent de rufe, preferabil lichid, pe pată, frecând materialul cu apă rece. Dacă nu ai detergent lichid, dizolvă detergentul pulbere în foarte puțină apă, făcând o pastă care se va aplica direct pe zona murdară. Dacă pata nu a ieșit după ce ai urmat acești doi pași, înmoaie haina într-un lighean cu apă în care ai dizolvat detergent sau pulbere pentru scoaterea petelor, lăsând la înmuiat țesătura câteva ore și frecând din când în când zona afectată. La final, spală haina în mașina de spălat cu o temperatură a apei de 50-60 de grade.

Petele care au la bază proteine

Petele de sânge, transpirație și vomă sunt pete care au la bază proteine, de aceea produsele detersive pe bază de enzime sunt ideale pentru tratarea țesăturilor astfel murdărite. Majoritatea detergenților de rufe și a soluțiilor de pe piață pentru îndepărtarea petelor au la bază enzime. Clătește cât mai repede posibil țesătura de orice reziduuri și efectuează o primă spălare de mână în apă în care ai dizolvat un produs de curățare pe bază de enzime. Clătește și apoi lasă haina la înmuiat câteva ore în apă caldă cu detergent de rufe. Dacă pata este mai veche sau iese mai greu, înmoaie țesătura 10-12 ore, apoi pune-o în mașina de spălat la un program cu prespălare, adăugând pulbere de scoatere a petelor în compartimentul pentru prespălare al mașinii.

Pete de fructe

Petele de fructe pot fi foarte ușor de scos dacă sunt proaspete, dar aproape imposibil de îndepărtat dacă au timp să se usuce. Asigură-te că păstrezi umedă zona pătată până când poți spăla haina în apă foarte caldă cu detergent de rufe. Nu folosi săpun de rufe deoarece acesta poate permanentiza petele de suc sau de fructe. Dacă pata iese greu, lasă țesătura la înmuiat mai multe ore într-un lighean cu apă în care ai dizolvat o măsură generoasă de soluție pentru îndepărtarea petelor, apoi spală în mașina de spălat cu cea mai mare temperatură a apei posibilă pentru tipul de material pătat. 

 

Citește și:

Articol preluat din ediția de ianuarie 2018 a revistei Femeia.
Autor: Mona-Silvia Timofte
Foto: 123RF

Comments

comments

Lasă un răspuns