Esti aici
Femeia.ro > Casa și grădina > Semnificația florilor

Semnificația florilor

Când dăruiești o floare, e bine să ții cont atât de aspectul ei (închisă, deschisă), cât și de culoare, număr (par – deces, impar – viață), de anotimp, dar și de persoana căreia i-o oferi. Iată un scurt îndreptar al celor mai uzuale flori și semnificația asociată lor!

Trandafirul, floarea amorului prin excelență, este simbolul pasiunii, al focului, atât datorită formei sale, cât și datorită spinilor. Roșul trandafirilor înseamnă pasiune violentă, rozul înseamnă amor sincer, galben este oferit și cu semnificații de gelozie sau infidelitate, în timp ce albul trandafirilor semnifică afecțiune sinceră, eleganță și admirație. Este potrivită în orice ocazie, funcție de culoare.

Crinul semnifică inocența și armonia în iubire. El este și o floare ideală pentru a-ți exprima aprecierea și afecțiunea necondiționată pentru mamă, bunică sau cunoștințe dragi. Nu se oferă colegilor de muncă sau persoanelor străine!

Garoafa exprimă bucuria, fascinația și prietenia. O garoafă albă simbolizează prietenia, una roz semnifică romantism, în timp ce garoafa roșie se asociază cu pasiunea. Cu toate acestea, este și o floare potrivită pentru colegi de muncă, profesori sau cunoștințe. În ultima vreme însă, este o floare asociată în mod special cu decesul, motiv pentru care multe coroane și jerbe o conțin.

Narcisa, deși prin excelență e galbenă, simbol al geloziei, este considerată floarea respectului și e oferită tuturor persoanelor admirate, în fața cărora dorești să lași o impresie bună, seriosă, fără nimic de ascuns. Este dedicată persoanelor dragi, dar și cunoștințelor apropiate.

Margareta, datorită petalelor deschise, echidistante, este simbolul căutării în dragoste și al nesiguranței afective. Oferirea unui buchet de margarete poate însemna dorința de a afla sentimentele celui care îl primește față de tine. Este indicată cuplurilor.

Culorile, cel mai important atu

Majoritatea specialiștilor în bune maniere susțin că aspectul cel mai important când dăruiești o floare este combinația ocazie/culoare. Astfel, este esențial să știm ce înseamnă fiecare culoare atunci când alegem să dăruim flori:

Alb – curățenie, nevinovăție sau puritate (onomastică, iertare, nuntă);

Albastru – seriozitate, credință, încredere sau tristețe (sărbători religioase, înmormântare);

Galben  – gelozie, dar și măreție, grandoare, „aur“ (sărbători, vizite de socializare);

Oranj – putere, vanitate, căldură (vizite de socializare, sărbători de sezon);

Roșu – pasiune, libertate, putere, dragoste aprinsă. Roșul-închis semnifică inclusiv seriozitate și îndemânare, pe când roșul-deschis simbolizează voința și independența (declarații de dragoste, onomastice).

Roz – prietenie, tinerețe, afecțiune tandră (onomastice, vizite de socializare, premieri);

Violet – lux, victorie, somptuozitate (premieri, onomastice, sărbători diverse).

Citește și:

Articol preluat din ediția de mai 2016 a revistei Femeia.

Autor: Nicoleta M Dumitrașcu

Foto: pixabay

Comments

comments

Lasă un răspuns