Esti aici
Femeia.ro > Casa și grădina > Beneficiile sterilizării animalului de companie

Beneficiile sterilizării animalului de companie

sterilizarea animalului

Să sterilizăm cățelul sau pisica sau să îl lăsam „așa cum l-a făcut Dumnezeu”? Medicii veterinari ne asigură că sterilizarea câinelui sau a pisicii – fie că e vorba de un mascul sau de o femela – prezintă numeroase avantaje, atât din punct de vedere medical, cât și comportamental. 

Beneficiile sterilizării

În cazul femelelor:

  • Prevenirea gestației. Suprapopularea cu pui de câine sau pisică nu este de dorit! În cazul în care îți dorești un pui, poți adopta de la adăposturi de animale sau de pe grupuri de Facebook destinate acestora;
  • Nu mai sunt întâmpinate manifestările neplăcute din timpul căldurilor, care includ sângerarea, agresivitatea și agitația;
  • Reducerea incidenței tumorilor mamare;
  • Înlăturarea riscului de apaiție a cancerului ovarian.

În cazul masculilor:

  • Reducerea riscului de apariție a tumorilor de origine hormonală;
  • Limitarea afecțiunilor grandei protate;
  • Reducerea riscului apariției blocajului uretral;
  • Scăderea riscului de pierdere a motanului sau câinelui, care pot avea obiceiul de a fugi de acasă pentru a se împerechea;
  • Nu mai sunt întâmpinate manifestările neplăcute din timpul căldurilor, care includ marcarea teritoriului prin urinare și agresivitatea.

Când se face sterilizarea?

Sterilizarea ar trebui să aibă loc înainte de prima intrare în călduri. Mitul conform căruia animalul trebuie lăsat să se împerecheze măcar o dată este complet fals.

Sterilizarea se face în jurul vârstei de 4-5 luni. Medicii veterinari cad de acord că nu există riscuri asociate cu operația făcută la vârste fragede.

Mituri despre sterilizare

Sterilizarea face animalul nefericit – FALS; spre deosebire de oameni, animalele nu se împerechează din plăcere și nu visează la întemeierea unei familii. Cățelul sau pisica ta nu vor fi supărați dacă nu vor face pui, ci se vor bucura la fel de mult de viață.

Animalul se va îngrășa – FALS; cățelul sau pisica pot deveni mai leneși, motiv pentru care trebuie stimulați mai des – nu lăsa animalul să doarmă toată ziua, ci joacă-te cu el! De asemenea, ai grijă ca acesta să consume doat atât de multă mâncare cât trebuie (potrivit indicațiilor de pe ambalaj, în funcție de greutatea sa).

Femelele trebuie să facă cel puțin un rând de pui înainte de sterilizare – FALS; de fapt, femelele nesterilizate înainte de primul ciclu de călduri au șanse mai mari de a dezvolta anumite boli, printre care și unele forme de cancer.

 

Citește și: Cum oprești pisica din a se urca pe blatul de bucătărie, masă și alte suprafețe?

 

Sursă foto: Pixabay

Comments

comments

Lasă un răspuns