Esti aici
Femeia.ro > Casa și grădina > Tot ce trebuie să știi înainte de a-ți lua o pisică

Tot ce trebuie să știi înainte de a-ți lua o pisică

pisica

Grațioasele feline au cucerit Internetul și inimile tuturor. Ai cedat și tu „ispitei” și vrei să aduci în familia ta o pisică? Acest articol este pentru tine.

Pisicile şi cățeii au fost întotdeauna în concurență pentru titlul de cele mai iubite animale de companie. Primele sunt lăudate pentru comportamentul lor independent, atitudinea elegantă și primesc un punct bonus când vine vorba de întreținere, față de omologii canini, ce solicită mai mult atenția stăpânilor.

Cu toate acestea, orice animal de companie este o responsabilitate și va aduce cu el o serie de schimbări în viața ta. Ți-am pregătit un ghid util cu cele mai importante aspecte pe care trebuie să le știi când adopți o pisică:

Necesitățile medicale ale pisicii

Încă din prima zi, pisicuța trebuie dusă la veterinar pentru o examinare generală a stării de sănătate. Medicul îi va face un carnet de sănătate și va trasa schema de vaccinare. Anual, vei repeta vaccinarea antirabică.

Pisica trebuie să beneficieze de deparazitare externă și internă. Deparazitarea internă se realizează prima oară în jurul vârstei de 6 săptămâni (cu rapel la fiecare 10-14 zile de vaccinare) și ulterior, de 3 – 4 ori pe an sau la alt interval recomandat de medicul veterinar.

Ca să te bucuri de un animal de companie sănătos și fără probleme de comportament, pisica trebuie sterilizată/castrată după vârsta de 5-8 luni, când atinge maturitatea sexuală, recomandă specialiștii de la MobilePet în acest articol care conține toate informațiile despre subiectul sterilizării.

Asigură-te că veniturile tale îți permit să acoperi aceste aspecte și că poți suporta cheltuieli neprevăzute ce apar dacă pisica va avea nevoie de asistență medicală.

Hrana potrivită

În bugetul familiei se va regăsi de acum și hrana pisicii, care trebuie să fie de cea mai bună calitate. Aceasta se alege în funcție de vârsta, rasa și nivelul de activitate al pisicii. Pisicile care au fost sterilizate/castrate au nevoie de hrană specială, pentru a le asigura sănătatea și a preveni îngrășarea.

Va fi nevoie să te consulți cu veterinarul tău pentru a stabili porțiile corecte pentru pisica ta. În niciun caz pisica nu va avea mâncarea la discreție, pentru că va avea tendința de a câștiga semnificativ în greutate.

Trebuie să știi și ce nu are voie să mănânce pisica ta, niciodată: ciocolată, citrice, struguri, produse lactate, nuci, ceapă, usturoi, ouă crude, carne crudă, oase etc.

Necesitățile de igienă ale pisicii

Pisicile sunt renumite pentru grija pe care o acordă „ținutei” – ele se spală singure, tacticos, în fiecare zi. Dacă ai adus pisicuța din stradă și vrei să o ții în casă, e bine să îi faci o baie (dacă a terminat schema de vaccinare) la început. Baia o poți repeta la 6 luni sau 1 an sau în cazul în care pisica s-a murdărit foarte tare. O dată pe săptămână, se recomandă să îi periezi blana și să îi cureți urechile. Pentru scurtarea gheruțelor, e bine să te adresezi veterinarului, mai ales dacă nu ai experiență, pentru că ai putea să rănești pisica fără să vrei, dacă tai unghiile prea scurt.

Litiera 

Pisica va trebui educată să își facă nevoile doar la literă. Natura „privată” a pisicii îți va fi însă de ajutor în acest proces. Cumpără o literă potrivită pentru dimensiunea pisicii, umple-o cu nisip special (un strat de 5-10 cm) și amplaseaz-o într-un loc retras, liniștit, dar accesibil. Nu aşeza litiera în vecinătatea bolului cu mâncare! Fă-i pisicii cunoștință cu litera și las-o să se familiarizeze cu ea. Cel puțin o dată pe zi va trebui să faci curat în literă, pentru că pisicilor nu le place mizeria și mirosul neplăcut și ar putea căuta alte locuri din casă pentru acest scop. Săptămânal, vei spăla litiera cu detergent și vei înlocui nisipul cu altul proaspăt. 

Activitățile de zi cu zi

Este adevărat că pisicile iubesc solitudinea, fapt care le face animale de companie perfecte, dacă ești plecată mai toată ziua. Cu toate acestea, să știi că pisica are nevoie de activitate fizică, pentru a se menține în forma fizică și mentală optimă.

Va trebui să îi cumperi pisicii câteva jucării și chiar un ansamblu de joacă care să o țină ocupată și să o împiedice să-și ascută gheruțele în tapițeria canapelei. Puii de pisică sunt foarte activi și pot avea tendințe distructive, dacă nu sunt stimulați suficient, în timp ce pisicile adulte sunt mai liniștite – ai și asta în vedere atunci când alegi.

Compatibilitatea cu familia

Nu în ultimul rând, vezi dacă familia ta e cu adevărat „aptă” să primească o pisică:

  • Există persoane alergice la părul de animale?
  • Ești însărcinată sau plănuiești o sarcină?
  • Ai și alte animale de companie cu care adaptarea ar putea fi anevoioasă?
  • Ai timpul necesar pentru a te ocupa de hrănirea, toaletarea, educarea pisicii și curățenia aferentă?
  • Ești dispusă să cureți părul de pisică de pe canapele și covoare?
  • Copiii tăi sunt suficient de mari încât știu să se comporte blând cu animalele?
  • Sunteți pregătiți pentru un angajament pentru 10-20 ani?

Sunt întrebări de control pe care e recomandat să ți le pui înainte de a lua o decizie definitivă în privința animalului de companie. Îți dorim o adaptare cât mai ușoară alături de felina ta!


Sursa foto: Shutterstock

Comments

comments

Lasă un răspuns