Esti aici
Femeia.ro > Casa și grădina > Plante ornamentale care înfloresc în prima lună din an

Plante ornamentale care înfloresc în prima lună din an

Puține sunt plantele ornamentale care înfloresc în prima lună din an. Iar asta le conferă un plus de distincție!

Îți prezentăm principalele lor trăsături, precum și câteva sfaturi practice de care să ții seamă când le îngrijești, pentru a te bucura de ele cât mai mult timp.

Abutilon

Este numele mai multor specii de plante de apartament, cu petale în formă de clopoței, care iau diverse culori, de la galben, portocaliu la roșu viu sau chiar tonuri de levănțică. Ele preferă să se deschidă în ianuarie, dar nu de puține ori le vedem bobocii și în restul anului.

Una dintre cele mai decorative plante din locuință, abutilonul are frunzele asemănătoare celor de arțar − ca atare, îl găsești și sub denumirea de arțar de apartament sau arțar cu flori.

Este o floare longevivă, dar pentru asta are nevoie să fie udat des și pământul din ghiveci să nu rămână uscat între udări. De asemenea, frunzele trebuie șterse frecvent, eventual cu o soluție cu pH neutru, pentru a ține departe dăunătorii, mai ales dacă în casă umiditatea este redusă.

Originile sale sud-americane impun o temperatură ridicată în încăpere, de peste 22 de grade, precum și multă lumină, dar trebuie ferit de soarele direct. Poate fi tăiat și aranjat sub formă de bonsai, dar fă-o cu precauție, fiindcă tăierile excesive îi știrbesc din vigoare.

Hibiscus

Provine din Asia și mai este numit trandafir japonez. Face parte din aceeași mare familie în care se găsește și abutilonul, dar, în comparație cu acesta, este ceva mai sensibil.

Îmbobocește în nuanțe superbe de roz, mov, roșu, portocaliu, galben, dar face și flori de un alb curat. De obicei, te lasă să te bucuri de coloritul lui din primăvară până în vară, dar, dacă îl îngrijești, ai parte și iarna de priveliștea multicoloră.

Iubește lumina din belșug și se simte confortabil doar la 20 de grade; altfel, nu face flori. Se poate întâmpla ca planta să se deterioreze complet la sub 15 grade.

Asigură-i apă din abundență, dar, înainte de udare, verifică să fie uscat stratul de pământ de la suprafață. Periodic, planta are nevoie de îngrășământ și pulverizări repetate, pentru a scăpa de eventualii dăunători.

O problemă frecventă menționată de iubitorii acestei plante este faptul că nu înflorește. În acest caz, soluția este să o tunzi foarte scurt, apoi să o scoți din ghiveci și să-i cureți rădăcinile. Mut-o într-un recipient mai încăpător și pune-i pământ bogat în humus și puțin nisip.

Ca o curiozitate, când se deschide, floarea de bibiscus durează o zi sau cel mult trei, dar este foarte frumoasă!

Orhidee

Este una dintre cele mai spectaculoase plante de apartament și poate cea mai frumoasă dintre florile iernii. Dacă o tratezi cu blândețe, te va răsplăti cu cerceluși îmbobociți întregul an, în nuanțe rafinate de mov, galben, portocaliu, roșu, alb.

Nu este un mit că orhideea este pretențioasă. Nu face parte din acea categorie de plante de care poți să uiți, cu gândul că ea tot frumos se dezvoltă, fiindcă lucrurile nu stau așa! Orhideea are nevoie de îngrijire specială, adică de echilibru în privința luminii, a temperaturii și a hidratării.

Această plantă iubește lumina, însă nu și soarele pătrunzător; de aceea, se recomandă să o așezi la fereastră, dar să tragi perdeaua pe timpul zilei. Dacă nu înflorește sau frunzele pălesc înseamnă că nu-i priește locul în care ai așezat-o. Optim ar fi să stea la 15-18 grade. Ideal ar fi un ghiveci de sticlă, pentru a-i înlesni comunicarea cu soarele și fotosinteza.

Îi place și apa, motiv pentru care îi ies în mod curios rădăcinile din pământ, dar trebuie udată cu moderație (iarna, o dată la zece zile; vara, o dată pe săptămână). Nu lăsa ghiveciul reavăn, fiindcă s-ar putea să pierzi planta. Cel mai bine ar fi să folosești apă plată sau apă de ploaie, care nu sunt așa de mineralizate precum cea de la robinet. Apa să fie la temperatura camerei; în caz contrar, rădăcinile au de suferit. Aplică metoda pulverizării, pentru a evita să o uzi prea mult. O mai poți scufunda într-un vas cu apă, apoi lași să se scurgă excesul.

Citește și:

Articol preluat din ediția de ianuarie 2017 a revistei Femeia.
Autor: Lidia Năstase
Foto: pixabay.com

Comments

comments

Lasă un răspuns