Vinetele, legumele lunii iulie

Vinetele, legumele lunii iulie

Vinetele, legumele lunii iulie sunt printre cele mai sanatose legume. Iulie este perioada in care aceste legume sunt in plin sezon, desi ne putem bucura de ele pana tarziu, in toamna.

Vinetele sunt originare din India si China. De aici au ajuns in Egiptul Antic, de unde, prin Roma Antica, au cucerit toata Europa.

http://localhost/femeia/wp-content/uploads/2013/07/08/0003306807hh-565x849.jpgGustul amarui al vinetei necoapte a adus, pe nedrept, un renume rau acestei pretioase legume, in Evului Mediu. Au fost sute de ani, in care oamenii nu au mancat vinete pentru ca erau convinsi ca aduc nebunia, lepra si cancerul.

Leguma si-a recuperat din prestigiu, recucerindu-i pe oameni ca planta decorativa inainte de a le ajunge, din nou, in farfurie, unde a si ramas, incepand cu secolul al 18-lea.

Vinetele au doar 27 de calorii, in 100 de grame

Vinetele, legumele lunii iulie sunt perfecte de mancat pana la mijlocul lui octombrie, inceputul lui noiembrie, cand da prima bruma.

Vinetele sunt sarace in calorii, in 100 de grame de vinete coapte, fara ulei, fiind doar 27 de calorii, sunt bogate in vitamine, sunt o excelenta sursa de antioxidanti, unii dintre ei cu totul speciali. Vinetele au capacitatea de a anihila efectele radicalilor liberi si de a reduce nivelul de closterol din sange.

Stiai ca vinetele congelate, dupa ce au fost coapte si curatate de coaja isi pastreaza, practic, toate calitatile celor proaspete?

Nu in ultimul rand vinetele, legumele lunii iulie sunt o sursa excelenta de acid folic, calciu, magneziu, zinc, fosfor, contin o cantitate impresionanta de fier, respectiv 25 miligrame, in 100 de grame, si potasiu – 230 miligrame in 100 de grame.

Vinetele au efect laxativ, ca urmare a fibrelor pe care le contin, stimuleaza activitatea ficatului si a pancreasului. Nu au colesterol, dar contin grasimi monosaturate sanatoase.

Nu trebuie uitat ca vinetele sunt bogate in vitamina C si vitamina B9.

Cel mai des vinetele sunt consumate coapte sub forma de salata. Dar sunt si alte zeci de modului in care vinetele se pot prepara si manca. Se pot coace, prajii sau folosi ca ingredient principal in tocanite, sosuri (incearca pastele cu sos de vinete) sau supe.

Ca sa te inspiri incearca cele 12 retete cu vinete.

 

Urmăriți-ne și pe:
Cele mai citite
De Corina Matei | 01 septembrie 2017
De Corina Matei | 01 septembrie 2017

Femeile nu aruncau tărâțele de grâu rămase de la moară. Le luau acasă, pentru borș și hrana animalelor. După o perioadă lungă de desconsiderare, tărâțele au revenit la modă. Tărâțele proaspete (aproape de orice fel) conţin belșug de vitamine din complexul B (B1, B2, B5, B6, B12), vitaminele D, E şi PP, dar şi mult magneziu, […]

Citeste mai mult
Avatar photoDe Andreea Vasile | 09 decembrie 2025
De Andreea Vasile | 09 decembrie 2025

„Veșnicia s-a născut la sat”, spunea Lucian Blaga. Și, chiar și în era tehnologiei, viața la țară pare să reintre în trend. Tot mai mulți tineri aleg să lase în urmă agitația orașului, să plantezi legume și să le îngrijești nu mai este doar o muncă, ci o adevărată metodă de relaxare. Clipurile din acest […]

Citeste mai mult
Abonează-te la canalul nostru de Whatsapp