Ce mananci pe durata sarcinii?

Trebuie sa fii foarte atenta la ce mananci si, mai ales, sa stii ce e bine sa nu consumi pe durata sarcinii, pentru a evita eventualele probleme care pot afecta sanatatea bebelusului sau a ta. Iata ce poti consuma fara restrictie:

  • Produse din cereale si de panificatie: contin aproape toate mineralele si vitaminele necesare. Alege painea neagra in locul celei albe, fainoasele cat mai putin prelucrate, cu multe vitamine, minerale si fibre, musli cu adaos de fructe uscate, nuci, miere cu lapte sau iaurt.
  • Lactate si produse din lapte: minim 500 ml de lapte pe zi, dar si iaurt, cascaval sau branza de vaci, in cantitati chiar mai mari pentru gravidele care evita proteinele din carne.
  • Carne si peste: in special, peste oceanic, care are un continut crescut de acizi grasi nesaturati.
  • Legume si fructe: trebuie consumate zilnic, de preferat crude, sub forma de salate sau de sucuri proaspat pregatite.

Anumite alimente contin bacterii care determina imbolnavirea gravidei si, implicit, a fatului:

Lysteria monocytogenes

UNDE SE GASESTE: in branza proaspata, nepasteurizata, cu mucegai, de burduf, Feta, lapte nepasteurizat, mancaruri condimentate, carne cruda salata de varza gata preparata.

CE CAUZEAZA: listerioza, o afectiune infectioasa care in timpul sarcinii poate duce la avort, la nastere prematura, la suferinta si chiar la moartea intrauterina a fatului.

Toxoplasma gondii

UNDE SE GASESTE: uneori, in carnea cruda, mai ales in cea de miel, in friptura in sange, mititeii mai cruzi, ficatul incomplet prelucrat termic, lapte neprelucrat, fructe si legume nespalate.

CE CAUZEAZA: toxoplasmoza, o infectie care nu este severa pentru mama, fiind cel mai frecvent asimptomatica, dar fatului ii poate provoca intarzieri de dezvoltare.

Salmonella

UNDE SE GASESTE: in oua de rata, oua si carne de gaina, in lapte neprelucrat, peste si fructe de mare insuficient pregatite termic, in oua crude, fierte, ochiuri moi, in maioneza, albusuri crude sub forma de spume de fructe, inghetate.

CE CAUZEAZA: salmoneloza, o infectie cu simptome precum diaree, crampe abdominale si febra in urmatoarele 8-72 de ore dupa ingerarea alimentelor contaminate sau frisoane, cefalee, greata si voma. De obicei, simptomele dispar dupa 4-7 zile.

  • Sfat: Evita mancarurile care contin oua crude, gateste-le bine pe cele de rata, carnea si ouale de gaina inainte de a le consuma.

Clostridium botulinum

UNDE SE GASESTE: in conservele si alimentele preparate in casa (sunca, carnati sau carne de porc afumata).

CE CAUZEAZA: botulismul, care este provocat de o neurotoxina secretata de o bacterie intr-un mediu anaerob si care se gaseste in alimentul consumat. Aceasta toxina nu este distrusa prin prelucrare termica. La inceput, boala se manifesta prin vedere dubla si dificultati la inghitire, dupa care urmeaza slabiciune musculara generalizata, care duce rapid la paralizia muschilor respiratori si la deces.

Cele mai citite
De Andreea Vasile | 08 octombrie 2025
De Andreea Vasile | 08 octombrie 2025

Așteptările nu distrug relațiile pentru că sunt prea mari, ci pentru că rămân nespuse. Iar atunci când nu sunt comunicate, se transformă în frustrări, tăceri și reproșuri. Dacă în adolescență e firesc să nu știm exact ce vrem, la maturitate ar trebui deja să avem curajul să cerem. Despre cum ne putem exprima dorințele și […]

Citeste mai mult
De Echipa Femeia | 16 februarie 2021
De Echipa Femeia | 16 februarie 2021

    Am facut aseara chec cu lamaie si iaurt. Am gasit o reteta noua intens aromata cu lamaie si pentru ca se facea foarte usor si promitea sa fie buna, am incercat-o. Pot sa garantez ca este un dulce perfect, se face repede, ai mereu in casa ingredientele, este deosebit de parfumat, iar dimineata, […]

Citeste mai mult