Dieta cu capsune. O cura foarte sanatoasa

Dieta cu capsune. O cura foarte sanatoasa

Fa o cura de capsune – daca nu esti alergica la acestea! Fructele contin vitamine (A, complex B, PP, K, E), diferiti acizi organici, acid salicilic (continut si de aspirina), pectine, proteine, potasiu, fier, calciu, iod, fosfor, magneziu.

Datorita continutului, capsunile sunt recomandate in anemie, astenie, insomnii, hepatite, litiaza biliara, dischinezie biliara, convalescenta dupa boli severe, in hipertensiune arteriala.

O cura de capsune stimuleaza formarea eritrocitelor (globulele rosii ale sangelui), imbunatatind astfel oxigenarea creierului si a tuturor tesuturilor din corp. Aceste fructe mai au efect tonic asupra neuronilor, de regenerare a ficatului, revigoreaza sistemul imunitar si ajuta la eliminarea toxinelor din corp in special prin urina (provoaca diureza), fiind recomandate in afectiuni ale aparatului urinar (litiaza), guta, ateroscleroza.

Dieta cu capsune inseamna consumul a 300 de grame de capsuni in fiecare zi pentru o parioada de cel putin doua saptamani. Ideal simple, fara zahar adaugat sau cu iaurt ori smantana degresata.

In 150 de grame de capsuni – adica atat cat se afla intr-un castron mic, se afla 140% din doza zilnica de vitamina C, 10% din necesarul de vitamine din grupul B, dar si o doza importanta de vitamina K. La acestea se adauga minerale rare, excelente in dieta de primavara: molibden, potasiu, fier, magneziu, cupru si fibre foarte solubile.

Toate beneficiile pe care le aduc capsunile vin cu un aport caloric foarte mic. In 150 de grame de capsuni se gasesc doar 40 de calorii. In aceste conditii, primavara, cura de capsuni este obligatorie. Este esentiala sa consumi capsuni „adevarate”, fara tratamente chimice dure si nemodificate genetic. Se condidera ca o cura de capsuni este echivalentul unui tratament care revitalizeaza intreg sistemul cardiovascular.

Capsunile tonifica muschiul cardiac, purifica si improspateaza sangele, regleaza si completeaza rezervele de fier din organism. Despre capsuni de mai poate spune ca echilibreaza nivelul glicemiei din sange, iar antioxidantii foarte puternici pe care acestea ii contin au capacitatea de a distruge si combate aparitia celulelor canceroase.

Articol exclusiv online
Text: Otilia Ignat
Sursa foto: pixabay.com/

 

Cele mai citite
De Andreea Vasile | 08 octombrie 2025
De Andreea Vasile | 08 octombrie 2025

Așteptările nu distrug relațiile pentru că sunt prea mari, ci pentru că rămân nespuse. Iar atunci când nu sunt comunicate, se transformă în frustrări, tăceri și reproșuri. Dacă în adolescență e firesc să nu știm exact ce vrem, la maturitate ar trebui deja să avem curajul să cerem. Despre cum ne putem exprima dorințele și […]

Citeste mai mult
De Dumbrăveanu Bianca | 04 decembrie 2025
De Dumbrăveanu Bianca | 04 decembrie 2025

Iarna vine cu aer mai rece sau chiar ger, vânt și o schimbare de culoare a naturii, dar și cu nevoia de a adapta rutina de îngrijire a pielii. După luni întregi de expunere la soare, apă sărată sau clor și variații mari de temperatură, pielea are nevoie de refacere. În sezonul rece, aerul devine […]

Citeste mai mult