Esti aici
Femeia.ro > Familie > 4 lucruri care contribuie la clădirea unui viitor solid pentru copilul tău. Ce ai de făcut

4 lucruri care contribuie la clădirea unui viitor solid pentru copilul tău. Ce ai de făcut

Oare va reuși în viață? Este o întrebare pe care multe mame și-o pun în legătură cu viitorul copilului lor. Deși în joc intră și norocul, există și lucruri pe care le poți controla și care îi vor crește șansele la un viitor strălucit.

Ca părinți, avem datoria să facem tot ce ne stă în putință pentru a-i pune la dispoziție copilului nostru cele mai mari șanse de reușită în viață, atât la nivel profesional, cât și social și sentimental. Potrivit lui Julie Lythcottt-Haims, autoarea cărții „Cum să crești un adult“, părinții oamenilor de succes au mai multe lucruri în comun, ceea ce înseamnă că există o rețetă pentru a crește un copil care va deveni un adult realizat. Iată câteva dintre lucrurile pe care le are de făcut un părinte pentru copilul său:

Încurajarea pasiunilor și a activităților extrașcolare

La vârste fragede, copiii prind foarte repede informații noi și ar fi păcat să nu profiți de această capacitate extraordinară. Orice activitate extrașcolară îi poate fi de ajutor, așa că înscrie-l la un curs sau ia-i un meditator. Știm să aceste cursuri pot fi costisitoare, însă poți lua banii de care ai nevoie de aici. După cum vezi, banii pot ajunge la tine în 24 de ore, deci este foarte comod să găsești suma de care ai nevoie pentru a-ți ajuta copilul în demersurile sale.

Lecțiile de muzică sunt un exemplu perfect de activitate plăcută pentru copii și care îi vor aduce numeroase beneficii deoarece un studiu a demonstrat că după nouă luni de studiere a muzicii (instrumentală sau vocală) IQ-ul unui elev a crescut cu trei puncte față de cel al colegilor săi care nu au mers la cursuri de muzică. Ia în calcul și cursurile de programare sau de limbi străine, care prind bine oricui și oriunde în lume.

Fără protecție în exces

Ne-am obișnuit să ne protejăm copiii 24 din 24, însă anii trec și ei trebuie să învețe să-și poarte singuri de grijă. Mai mult decât atât, ei trebui să învețe ce înseamnă responsabilitatea. Nu îi faci niciun serviciu copilului tău atunci când îi faci curat în cameră, când îi rezolvi problemele la matematică sau când faci tu lucrurile pe care ar trebui să le facă de unul singur. Cu cât învață mai devreme să se descurge singur, cu atât mai mari sunt șansele ca el să aibă un viitor strălucit.

O relație cât mai apropiată

O relație solidă între părinte și copil se clădește de-a lungul anilor. Cei mai mulți părinți își dau seama că nu au o relație strânsă cu proprii copii abia atunci când aceștia ajung la vârsta adolescenței, când este cam târziu pentru a recupera anii pierduți. Acultă-ți copilul, încurajează-l să-ți împărtășească orice experiență nouă de care are parte, în felul acesta știi că tu ești prima persoană care îi trece prin minte când are nevoie de un sfat.

Ridică ștacheta

Arată-i copilului tău că ai așteptări ridicate de la el și că ai încredere că le poate atinge. Asta nu înseamnă că trebuie mereu să te arăți nemulțumită de rezultatele sale, ci să-l feliciți și să-i spui că tu știi că el poate mai mult. Primele persoane pe care copiii vor să le mulțumească sunt părinții lor și dacă ridici ștacheta sus îți determini copilul să ajungă la ea și să nu se mulțumească cu rezultate mediocre.

Atenție, faptul că îți încurajezi copilul să obțină mereu rezultate tot mai bune nu înseamnă să-l compari cu alți copii. Deși foarte mulți părinți consideră că este o tehnică bună de a-l determina pe copil să învețe mai mult, comparația cu alți copii este nocivă. Copilul trebuie să fie într-o competiție cu el însuși, doar așa va avea o evoluție sănătoasă.

Faci deja vreunul dintre aceste lucruri? Ce altceva crezi că ar trebui să facă părinții pentru a le garanta copiilor un viitor încununat de succese?

 

Sursa foto: Shutterstock

Comments

comments

Lasă un răspuns