Esti aici
Femeia.ro > Familie > 5 lucruri cu adevărat utile pentru dezvoltarea fizică, emoțională și cognitivă a copilului

5 lucruri cu adevărat utile pentru dezvoltarea fizică, emoțională și cognitivă a copilului

Copiii noștri cresc într-un mediu foarte diferit față de cel în care ne-am petrecut noi însene copilăria. Acum, ei își doresc tablete și telefoane scumpe, iar când vine vorba despre jucatul în aer liber, multe mame se lovesc de refuzul categoric al copilului, care preferă să-și petreacă timpul la televizor sau la laptop.

Există însă și câteva jucării și accesorii clasice, îmbunătățite pentru a fi în pas cu vremurile, care îl vor atrage pe copil și îi vor garanta o dezvoltare sănătoasă din toate punctele de vedere. Iată câteva lucruri de care ai nevoie:

De ce ai nevoie pentru a-l convinge că distracția cea mai mare e afară și nu pe canapea, în living

Desenele animate, filmele și jocurile video au și o componentă educativă, însă este imperativ ca un copil să petreacă timp și afară, făcând mișcare în aer liber. Unii părinți mărturisesc că pentru ei scoaterea copilului din casă este una dintre cele mai grele misiuni pentru că cel mic nu concepe că există distracții și afară.

Cum mișcarea este esențială pentru un organism puternic și sănătos și o dezvoltare armonioasă, este imperativ pentru părinți să găsească modaliți pentru a-i atrage pe copii în parc, acolo unde pot să facă mișcare și să se bucure de aer curat. Un astfel de accesoriu este arma secretă pentru a-l atrage afară. Ia-ți și pentru tine unul, și petreceți timp împreună afară. După cum vezi, modelele simpatice și colorate sunt perfecte pentru a copii, iar cei mici nici nu vor mai vrea să audă de desene animate sau calculator.

Jocurile de construcții, educative și foarte distractive

Pe tabletă și pe calculator există o mulțime de joculețe de construcție, însă nimic nu se poate compara cu nenumăratele aptitudini pe care le dezvoltă cuburile sau jocurile de construție alcătuite din componente colorate care se îmbină între ele.

Concentrarea, logica, îndemânarea – toate se vor dezvolta cu ajutoul acestor jocuri de construcții. Mai mult decât atât, ele îl vor ajuta să facă mai rapid conexiuni, să construiască noi și noi structuri cu aceleași componente. Este și o activitate foarte distractivă, iar în unele școli din Occident astfel de jocuri sunt utilizate pentru a-i ajuta pe copii să învețe mai ușor geometria.

puzzle

Puzzle-ul – un joc simplu cu nenumărate beneficii

Copiii s-au jucat cu puzzle-uri și cu zeci de ani în urmă. Este un joc pe cât de simplu, pe atât de util pentru dezvoltarea cognitivă a copilului. Cel mic își va dezvolta memoria, coordonarea, capacitatea de concentrare. Copilul va învăța să sorteze și să clasifice piesele și își va concentra toată atenția pe rezolvarea puzzle-ului.

În plus, în funcție de rezolvarea puzzle-ului, el poate contribui și la îmbogățirea culturii generale. Spre exemplu, jocurile formate din întrebări de cultură generală cu răspunsuri care pot fi aflate doar după rezolvarea puzzle-ului îl vor ajuta să afle noi date despre lume și le va reține mult mai ușor pentru că a depus eforturi să afle răspunsul.

Încurajează-i latura artistică cu niște activități atractive

Nu trebuie să ignori latura artistică a copilului tău. În funcție de înclinație, poți alege diverse lucruri care să îl ajute. O simplă carte de colorat cu informații educative va împleti într-un mod foarte util educația cu dezvoltarea laturii artistice.

Muzica este și ea importantă pentru copiii, așa că instrumentele muzicale de jucărie pot fi foarte utile pentru ca cel mic să-și petreacă timpul într-un mod constructiv și cât mai plăcut pentru el.

boardgame-pentru-copii

Jocuri de societate pentru școlari

Elevii au o mulțime de beneficii de pe urma jocurilor de societate. Ele le dezvoltă simțul competiției, dar îi ajută foarte mult și din punct de vedere social. Jocurile de societate sunt foarte distractive, iar în prezent există versiuni de astfel de jocuri pentru o mulțime de filme și desene animate pe care copiii le admiră.

Nu uita că acestea necesită mai mulți jucători, așa că organizează o întâlnire acasă la voi cu prietenii lui sau jucați-va în familie. O să fie un prilej foarte bun pentru a petrece timp împreună și pentru a vă distra în weekend.

Câte dintre lucrurile propuse de noi le ai deja în casă? Care este jocul preferat al copilului tău?

 

Sursa foto: Shutterstock, pixabay, thinkstock

Comments

comments

Lasă un răspuns