Esti aici
Femeia.ro > Familie > Adolescentii si lumea virtuala. O alta perspectiva

Adolescentii si lumea virtuala. O alta perspectiva

Adolescentii au o nevoie de comunicare reala, de interactiune, de socializare, de atentie si de confirmare. Ei se confrunta cu multe frici sau complexe, cu multe transformari fiziologice si emotionale, si au nevoie de atentia unui adult, care sa le aduca o baza de siguranta emotionala. Daca parintii nu reusesc sa petreaca mai mult timp cu ei, sa vorbeasca cu ei, sa faca lucruri impreuna, adolescentii vor cauta modalitati diferite de a comunica si interactiona cu alte persoane, chiar si intr-o lume virtuala. Adolescenta este o perioada de definire, de conturare a propriei personalitati si identitati, iar adolescentii sunt intr-un ocean de framantari, sentimente contradictorii, dorinte reprimate, comparatii si intrebari chinuitoare. Le este greu sa isi gestioneze singuri aceste stari, si au nevoie sa vorbeasca cu cineva pentru a-si depasi anxietatea. Pe chatul unei retele de socializare este mereu cineva activ, prezent, cu care poate schimba o vorba, care prin simpla lui prezenta lui ii face sa se simta mai putin singuri. O intrebare de genul “Cum esti?”, “Esti bine?” ii da senzatia ca cineva se gandeste la el sau cuiva ii pasa. 

 
Pentru a-si imbunatati relatia cu adolescentii, parintii trebuie sa petreaca mai mult timp cu ei, sa faca lucruri impreuna. Sa vorbeasca mult cu ei. Sa imparta emotii cu ei. Sa le dea un rol mai important in familie, cu atributii si raspunderi specifice varstei, si in beneficiul familiei. Sa ii faca sa se simta importanti, si sa le aprecieze fiecare efort in acest sens. Si in acelasi timp, sa le permita folosirea computerului pentru informare si comunicare cu prietenii lor, dar nu nelimitat. Sa ii intereseze ce preocupari, vise sau frici au copiii lor, pentru ca ei sa nu mai simta nevoia de a se hrani emotional sau refugia intr-o lume virtuala.
 

Un aspect interesant de mentionat este faptul ca adolescentul tine in majoritatea cazurilor, sa invoce “spatiul personal” si dreptul la intimitate atunci cand nu doreste ca parintele sa stie cu ce se ocupa de fapt in lungile ore pierdute in fata calculatorului.

Este probabil un moment bun pentru a-i explica acestui adolescentin avocat al intimitatii – vestitul si obositorul “privacy” de Hollywood – cum ca lucrurile pe care le ascunzi nu sunt de obicei si lucruri bune, sanatoase pe termen lung. Si ca simplul fapt ca exista chestiuni pe care le ascunde de proprii parinti ar trebui sa ii ridice un semnal de alarma in chiar forul lui personal.
 
Daca vrei sa afli despre riscurile din mediul online cu care se confrunta adolescentii si cum sa comunici cu ei pe aceasta tema, participa la evenimentul „Intre noi, parintii – de vorba cu Aurora Liiceanu” de joi 18 aprilie, ora 18:30, la hotel Capital Plaza din Bucuresti. Invitati la eveniment sunt reputatul psiholog Aurora Liiceanu, Simona Tofan, psihoterapeut, si specialisti din programul Sigur.info dezvoltat de Salvati Copiii Romania. Participarea este gratuita. Multe detalii cu privire la eveniment si cum poti primi o invitatie, pe www.intrenoiparintii.ro 
 
 
Simona Tofan, consilier psiholog, este consultant in programul educational Intre noi, parintii.
Simona Tofan este licentiata in Jurnalism si in Psihologie, avand un master in psihologie analitica in cadrul ARPA – Institutul Jung.
 
 

 “Sta numai in fata computerului, ore intregi, fara sa se dezlipeasca de el. Nu mai stim ce sa facem cu el! Nu mai iese cu prietenii, nu mai vorbeste cu noi, chiar mananca la computer. O sa i-l luam!”. Aceasta nemultumire este comuna multor parinti, care se confrunta zilnic cu situatii de genul celei descrise. Multi dintre parinti si-ar dori sa dispara pur si simplu acest obicei sau sa nu mai existe vreun computer in casa. Altii isi pun intrebarea “Ce facem acum?” si isi concentreaza atentia doar pe solutii de tip “pedeapsa”, care nu au efect pe termen lung, nu rezolva problema. Dar inainte de a combate comportamentele sau “dependentele” nedorite ale copiilor, este important ca parintii sa inteleaga cum se formeaza acestea si de ce apar. Un astfel de demers ii va ajuta sa aiba o alta perspectiva si, ca urmare, sa poata preveni fara a fi nevoiti sa indrepte. Schimbarea perspectivei ii va ajuta de fiecare data cand se vor confrunta cu o dificultate in relatia lor cu adolescentii.

Inainte de toate, este util sa intelegem ca orice comportament se naste in urma unei nevoi sau dorinte neimplinite. A interzice adolescentului sa stea pe internet nu este cea mai buna solutie. A determina o schimbare in comportamentului lui presupune in primul rand o schimbare in atitudinea parintilor. Cu alte cuvinte, inainte de a interveni cu o pedeapsa, parintii ar fi bine sa se intrebe: Ce anume din atitudinea mea l-a facut pe copilul meu sa se retraga intr-o lume virtuala? Cum am “incurajat” si eu acest comportament? Cei care au acceptat sa isi puna problema astfel, au inceput sa se justifice: “Nu prea avem timp sa stam cu el, pentru ca muncim mult, ne intoarcem acasa seara. Dar tot ce facem, este pentru el. Are tot ce isi doreste, el trebuie doar sa se concentreze pe scoala, sa-si vada de lectiile lui.” Vi se pare cunoscut genul asta de reactie?! 

 

Comments

comments

Lasă un răspuns