Esti aici
Femeia.ro > Familie > Alaptez sau papa cu biberonul?

Alaptez sau papa cu biberonul?

Cele mai multe mamici asteapta prima experienta a alaptatului ca pe un moment magic, unele o refuza din principiu, iar altele… chiar daca si-ar dori sa alapteze, pierd laptele inca de la nastere. Şi totusi ce-i dam sa pape bebelusului?

Laptic de mama

S-a dovedit ca alimentatia cea mai potrivita pentru bebelus o constituie laptele matern. Proiectat special pentru nevoile celui mic, reprezinta alimentul ideal:

  • este perfect steril
  • contine enzime care favorizeaza asimilarea – sugarul nu face efort pentru a-l digera
  • contine anticorpi care protejeaza copilul de diverse boli infectioase, intarindu-i sistemul imunitar; se evita astfel: diareea, infectiile respiratorii, alergiile, astmul, infectiile urechilor, diabetul, obezitatea
  • este foarte bine tolerat de organism.

In plus, exista benefi cii si pentru mama: alaptatul arde calorii si te ajuta sa revii la forma fizica initiala! Mai mult, scade riscul de cancer mamar, uterin si ovarian!

Alimentatia mixta

Bebelusul poate fi hranit natural, mixt sau artificial. In timp, va primi si alte produse, in afara de laptele mamei. Alimentatia mixta inseamna completarea alimentatiei la san cu preparate de lapte praf sau de vaca. Faptul ca bebelusul continua sa primeasca lapte matern, chiar daca intr-o cantitate mai mica, ii permite sa se dezvolte mai bine decat daca ar fi hranit exclusiv artificial!

Alte tipuri de lapte

Din pacate, nu toate mamicile isi pot alapta copiii in mod natural. Chiar daca sunt rare cazurile de imposibilitate totala a alaptarii, situatiile in care cantitatea de lapte matern este insufi cienta apar adesea. Pentru mamele care prefera sa renunte in mod voluntar la alaptarea bebelusului, este bine de stiut ca laptele artificial:

  • este mai greu de digerat, de aceea creste riscul aparitiei tulburarilor digestive
  • calitatile lui nu pot inlocui in totalitate laptele matern, care ar trebui sa fie singura hrana a bebelusului in primele luni de viata.

Alternative

Singurul lapte animal care are o compozitie acceptabila pentru nevoile sugarului este cel de vaca. Acesta se administreaza numai diluat si fi ert, iar diferentele fata de laptele matern sunt esentiale: mai putine glucide, de doua ori mai multe proteine, mai putine vitamine si minerale.

Formulele de lapte existente pe piata, care incearca sa imite cat mai indeaproape compozitia laptelui matern, sunt net superioare laptelui de vaca. Preparate steril, utilizeaza o combinatie de proteine, glucide, lipide si vitamine imposibil de obtinut acasa!

Comments

comments

Lasă un răspuns