Esti aici
Femeia.ro > Familie > Alimente interzise copilului mic

Alimente interzise copilului mic

Copilul se naste cu sistemul digestiv imatur, iar imaturitatea acestuia se mentine pana la varsta de 2 ani. Tubul digestiv al copilului mic trebuie protejat pana la varsta de 6-7 ani cand anumite alimente trebuie complet excluse din dieta lui sau consumate cu maxima prudenta si foarte rar. Iata care sunt alimentele interzise copilului in functie de varsta acestuia.

Varsta de 2 ani este un prag pentru ca inainte de acest moment tubul digestiv al copilului este incapabil sa digere si sa asimileze anumiti nutrienti iar consumul acestora poate avea reactii negative.

Alimentele interzise si periculoase, care trebuie evitate pana la 6 luni in cazul copiilor care incep diversificarea la 4 luni.
 
Citricele si sucul de citrice, pentru ca poate provoca reactii alergice. Sarea si zaharul, care sunt complet contraindicate. Necesarul de sare si zahar este integral asigurat din formula de lapte praf, fructele si legumele permise. Este interzis in intervalul 4-6 luni uleiul de masline si uleiul de porumb, pentru ca au grasimi pe care copilul nu le poate digera si nici asimila.

Alimente interzise pana la un an

Albusul de ou, pentru ca are factor alergen foarte mare.
Mierea de albine, pentru ca poate contine spori de toxina botulinica iar tubul digestiv nu poate anihila sporii.
Produse din grau, altele decat cele speciale pentru copiii sub un an, adica paine alba, biscuiti si alte produse. Cerealele integrale si biscuiti cu faina integrala sunt permisi, numai daca sunt preparati special pentru copii.
Oricare alte uleiuri vegetale cu exceptia celui de floarea soarelui.

Alimente interzise pana la 2 ani

Laptele de vaca integral si degresat. Tubul digestiv al copilului nu poate digera laptele de vaca. Acesta are proteine care sunt incompatibile cu capacitatea de asimilare a copilului, asa ca il bea degeaba si risca sa-i produca grave carente nutritionale. Copilul poate manca iaurt si branza dulce din lapte de vaca, dupa varsta de 7-8 luni.    
Untul de arahide, arahidele si nucile sunt interzise pentru ca provoaca alergii severe.
Fructele de mare sunt interzise pentru continutul mare de mercur, dar si pentru ca pot declansa alergii grave.
Trebuie evitate, mai ales daca parintii au alergii la aceste alimente: porumbul, soia si derivatele.
 
Carnea de porc, preparatele procesate, sarea adaugata in mancare si zaharul sunt interzise copilului pana la 2 ani. Copilul nu are nevoie de sare in plus, necesarul fiind complet acoperit din lapte, legume si fructe.

Afla cand este daunator ficatul in alimentatia copilului mic si cat ficat are voie sa manance.
 

Comments

comments

Lasă un răspuns