Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Auzul, intre universul intra si extrauterin

Auzul, intre universul intra si extrauterin

Participarea la acest amfiteatru auditiv constituie poate una din cele mai importante lectii de viata. Canta-i, vorbeste-i, tine legatura cu el pe calea sunetului. Inimioara lui bate mai incet ori de cate ori ii vorbesti pentru ca el iti recunoaste vocea si intreg corpul i se destinde pentru ca e fericit.

Dar, inflexiunile limbii materne sunt transmise nu numai prin vorbire, ci mai ales prin cantece, pentru ca vocea care se moduleaza dupa o melodie are o frecventa mai bogata decat vorbirea.

Sunetele, muzica si dezvoltarea umana sunt intretesute, sunetele prenatale formeaza o componenta importanta a dezvoltarii, un fel de „fundatie” pentru invatarea si comportamentul de mai tarziu.

De fapt, bebelusii iau primele lectii de limbaj in uter, adica ii puteti invata prin vorbire si cantec, dragi mamici, intonatiile sunetelor si frecventele limbajului din cultura careia ii apartineti.

Ce se intampla atunci cand fatul aude un cantec? Muzica ii pregateste urechea, corpul si creierul sa asculte, sa integreze si sa produca sunete. Si tot muzica e cea care il „hraneste”, ii stimuleaza si-i armonizeaza intreg organismul, reprezentand, de fapt, un alt tip de „lichid amniotic”.

Muzica are efecte formative: cand fatul este stimulat de mama lui, dupa nastere are deja o memorie afectiva a sunetelor. Din proprie experienta va pot spune ca am ascultat, in ultimele luni de sarcina, „Cutiuta muzicala nr. 1” in fiecare seara, iar rezultatul a fost de-a dreptul spectaculos: dupa nastere, baietelul meu adormea mult mai usor cand asculta melodiile de pe caseta.

In plus, muzica poate creste coeficientul de inteligenta – muzica baroca fiind pe primul loc in ceea ce priveste incarcarea electrica a creierului. Dupa mai multi ani de analiza, dr. Alfred Tomatis a ajuns la concluzia ca, creatiile lui Mozart si Bach fac minuni cand sunt ascultate in… burtica mamei .

Cu mult timp inainte ca ochii sa vada, inainte de a putea merge sau vorbi, putem auzi clipocitul vietii.

Viitorul tau bebelus este invelit cu o adevarata "plapumioara" sonora ce cuprinde sunetele proprii corpului mamei: bataile ritmice ale inimii, curgerea sangelui prin vene, sunetele facute de stomac, murmurul pe care-l emit plamanii cand se umplu cu aer, iar peste toate se asterne distinct vocea mamei.

Cel mai precoce dintre simturi

Simtul auzului este poate cel mai dezvoltat simt inainte de nastere si nu intamplator unii autori sugereaza ca bataile inimii materne, respiratia, zgomotul intestinelor ar reprezenta sursa atractiei colective pentru sunetele produse de surf si ca nevoia de a asculta valurile marii este o reminiscenta a mediului fluid in care ne-am dezvoltat.

Zgomotele din mediul intrauterin ating 50-60 de decibeli, nivel auditiv ce poate fi comparat cu o conversatie normala. La inceput, receptarea sunetelor incepe cu pielea si sistemul scheletic, deci copilasul asculta cu intreg corpul, fiind constient de vibratiile energetice ale muzicii inainte de formarea structurii complete a urechii. Urechea apare in a treia luna de graviditate, este functionala din saptamana a 16-a, iar la 4 luni si jumatate are aceeasi forma ca si cea a adultului.

Comments

comments

Lasă un răspuns