Esti aici
Femeia.ro > Familie > Ce faci daca nu vrea la scoala

Ce faci daca nu vrea la scoala

 

Chiar daca a trecut deja prin clasa pregatitoare sau a terminat cu brio clasa I, revenirea la scoala dupa cateva luni bune de joaca e anevoioasa si, adesea, copilul o resimte ca pe o trauma. Ajuta-l sa faca din acesti primi pasi unii cat mai lini, pentru ca ulterior, sa se adapteze fara probleme la cerinte din ce in ce mai mari, si sa nu-i fie afectate nicicum rezultatele la invatatura.

Cum rezolvi problema daca nu vrea la scoala? Cum gestionezi stresul legat de inceputul scolilor si cum faci ca totul sa fie simplu si frumos?

Despartirea de cuib e insotita de sentimente de teama, uneori chiar de panica. Ce ma asteapta anul asta? Ce materii voi invata? Micutul a fost toata vara sub aripa ta si se simte stingher, iar acomodarea la noul ritm il poate da peste cap.

Solutie: Frica de necunoscut se trateaza cu vorbe blande. Explica-i cat de mult va ajunge sa-i placa la scoala, fiindca va fi permanent inconjurat de copii, isi va face prieteni, iar lectiile vor fi o placere, fiindca il vei ajuta. Asigura-l ca vei fi langa el.

Lipsa de interes fata de ce-l asteapta e fireasca. A fost obisnuit sa copilareasca si gandul unui alt mediu decat cel de acasa sau din vacanta, il sperie. Scoala ii cere disciplina, iar micutul nu se simte pregatit.

Solutie: Nu-l brusca! Lipsa de incredere in fortele proprii se trateaza cu incurajari. Foloseste indemnuri motivante si transmite-i din ce simteai tu cand erai in locul lui, cat de repede te-ai adaptat si cat de mult ti-a folosit sa afli lucruri noi.

Faptul ca nu vrea la scoala poate fi din cauza ca simte presiune din partea voastra si se teme ca nu se va descurca. Dar, daca a mers deja la gradinita, e un punct castigat si poti crea o paralela foarte avantajoasa.

Solutie: Explica-i ca asa cum si-a facut prieteni la gradinita, tot astfel va avea si la scoala. Enumera-i punctele forte dobandite pana acum (stie sa citeasca, scrie deja cateva litere) si fa-l sa inteleaga ca esti mandra de el si ca o sa se descurce cu brio.

 

Comments

comments

Lasă un răspuns