Esti aici
Femeia.ro > Familie > Ce trebuie sa stii despre pilulele contraceptive

Ce trebuie sa stii despre pilulele contraceptive

anticonceptionale

Te gândești să apelezi la pilule ca metodă contraceptivă, dar nu ești sigură că faci cea mai potrivită alegere? Informațiile de mai jos îți oferă răspunsurile de care ai nevoie despre pilulele contraceptive.

Deși au trecut peste 50 de ani de când au fost inventate anticoncepționalele, iar de atunci contracepția hormonală a fost îmbunătățită semnificativ, administrarea lor continuă să ridice semne de întrebare: cât de eficiente sunt, ce efect au asupra sănătății, ce se întâmplă dacă uiți să iei o pilulă? Iată răspunsurile!

Pilulele contraceptive îmi afectează în vreun fel sănătatea?

Nu. Anticoncepționalele de ultimă generație conțin o cantitate mică de hormoni, astfel că nu este tulburat echilibrul hormonal al organismului. Noile pilule nu provoacă neplăcerile pe care le cauzau pilulele de tip vechi: creștere în greutate, pilozitate nedorită, senzații accentuate de greață. Totuși, dacă se întâmplă ca în primele trei luni de administrare a pilulelor să apară dureri de burtă, de cap sau edeme (retenție de apă), spune-i medicului ginecolog! E posibil să-ți recomande alt tip de pilule.

Sunt tânără și încă nu am copii. Pot lua anticoncepționale?

Da. Pot lua fără teamă pilule anticoncepționale atât tinerele de 18 ani, cât și femeile de 35, indiferent dacă au avut sau nu o naștere. Reține însă că nu poți decide singură ce tip de pilule ți se potrivește. Adresează-te neapărat ginecologului, care, înainte să-ți prescrie anticoncepționale, îți va recomanda un set de analize de sânge, precum și un examen citologic. Dacă urmezi vreun tratament pentru o afecțiune cronică, nu uita să-i spui asta medicului!

În ce situații este contraindicată administrarea pilulelor?

Administrarea anticoncepționalelor este contraindicată dacă există probleme cu coagularea sângelui, inflamarea venelor, hipertensiune, boli de inimă, nivel crescut al colesterolului și trigliceridelor, afecțiuni serioase ale ficatului.
La femeile fumătoare care au peste 35 ani, pilulele măresc riscul afecțiunilor cardiovasculare. Dacă faci parte din această categorie, adresează-te ginecologului, care îți va recomanda să faci niște analize, iar pe baza rezultatelor, va hotărî dacă poți lua anticoncepționale.

Dacă rămân însărcinată în timp ce iau anticoncepționale, sănătatea bebelușului este în pericol?

Dacă se întâmplă asta (deși probabilitatea este mică în cazul în care iei corect pilulele), poți păstra sarcina dacă dorești. În momentul în care afli că ai rămas însărcinată, nu mai lua pilulele. Anticoncepționalele nu sunt un pericol pentru bebeluș și nu cresc riscul de malformații.

Cum încep tratamentul și după cât timp sunt protejată de o sarcină nedorită?

Când începi tratamentul, vei lua prima pilulă chiar în prima zi de ciclu (prima zi de sângerare). Într-adevăr, acest ciclu se va scurta cu câteva zile față de cât ar fi durat în mod normal.
Ești protejată de o sarcină nedorită la 24 de ore după ce ai luat prima pilulă.

Ce fac dacă am uitat să iau o pilulă?

Dacă uiți de pilulă o zi, ia-o imediat ce ți-ai adus aminte, iar pe următoarea, atunci când ar trebui administrată în mod normal. Deși riscul să rămâi însărcinată este destul de mic, ar fi bine să iei măsuri de precauție și să folosești în următoarele șapte zile și o metodă contraceptivă suplimentară (prezervativ, ovule cu spermicide etc.). Dacă ai uitat să iei mai mult de trei pilule, cere sfatul ginecologului. În funcție de tipul de pilule, medicul îți poate recomanda să renunți la cele din folia curentă și să începi alta ori să iei o doză dublă de anticoncepționale.

La cât timp după ce încetez să iau anticoncepționale pot rămâne însărcinată?

Mulți specialiști sunt de părere că, după întreruperea tratamentului, ar trebui să treacă trei menstruații normale, apoi să încerci să rămâi însărcinată, timp în care să folosești altă metodă contraceptivă (prezervativ, spermicide).
Dacă rămâi însărcinată chiar din prima lună după ce ai încetat să iei anticoncepționale, reține că nici tu, nici bebelușul nu sunteți în pericol!

Cât de bine mă protejează pilulele de o sarcină?

Pilulele au o eficiență foarte ridicată. Din o mie de femei care respectă cu strictețe indicațiile de administrare a pilulelor, doar două rămân însărcinate.

Este adevărat că unele medicamente scad eficiența anticoncepționalelor?

Acțiunea anticoncepționalelor poate fi scăzută de antinevralgice, somnifere, antibiotice, antidepresive, precum și de unele medicamente antiulceroase. De asemenea, eficiența pilulelor scade în cazul afecțiunilor digestive însoțite de vărsături sau diaree. În timpul unui tratament, precum și șapte zile după încetarea acestuia sau a dispariției diareii, trebuie folosită o metodă contraceptivă suplimentară (de pildă, prezervativul).

Pot lua anticoncepționale dacă alăptez?

Dacă alăptezi, nu poți lua pilule contraceptive obișnuite (conțin estrogeni și progesteron), fiindcă acestea reduc cantitatea de lapte și influențează negativ creșterea și dezvoltarea copilului. În schimb, poți lua pilule monohormonale (mini-pills), care conțin doar progesteron. În ce privește eficacitatea, acestea din urmă nu se deosebesc prin nimic de pilulele combinate, gradul de protecție fiind același.

Du-te la medic!

În timpul tratamentului cu pilule anticoncepționale, ar putea apărea efecte secundare minore (mici sângerări, sensibilitatea sânilor, senzație de greață), dar asta nu înseamnă că trebuie să întrerupi tratamentul, fiindcă ele dispar în timp. În schimb, dacă apare unul dintre simptomele de mai jos, trebuie să te duci imediat la medic:
* creștere mare în greutate;
* durere intensă de cap;
* sângerări abundente;
* urinări frecvente.

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.37/2014
Autor: Angelica Cîlțan
Sursa foto: © morissfoto – Fotolia

Comments

comments

Lasă un răspuns