Esti aici
Femeia.ro > Familie > Cele mai frecvente boli ale scolarilor

Cele mai frecvente boli ale scolarilor

Statisticile oficiale ale instituţiilor medicale din România arată că cele mei frecvente probleme de sănătate ale şcolarilor sunt: obezitatea, suferinţele oculare şi cele ale coloanei, dar şi cariile dentare.

Aproape 10% dintre copiii de grădiniţă şi elevii din România suferă de o boală cronică, cele mai multe afecţiuni depistate fiind cele oculare de tipul vicii de refracţie, neindentificate pană la vârsta şcolară, afecţiunile legate de metabolism ca urmare a unei alimentaţii prea bogate în calorii şi de proastă calitate, urmate de deformări ale coloanei vertebrale, ca urmare a unor poziţii vicioase şi, în creştere alarmantă, cariile dentare pe dinţii definitivi.

Alimentaţia nesănătoasă este cea care generează cele mai multe probleme, mulţi copii fiind privaţi de un aport corect de nutrienţi din surse sănătoase. În ceea ce priveste problemele oculare acestea sunt unele dintre cele mai grave, mai ales că nu au fost depistate şi tratate la momentul în care se puteau corecta. Părinţii merg foarte rar la vizita obligatorie la oftalmolog a copilului, în jurul varstei de trei ai, vârstă la care eventualele probleme pot fi identificate şi corectate sau măcar ameliorate.

Anul trecut, medicii şcolari au înregistrat 25.719 cazuri de boli cronice în rândul elevilor, dintre care cele mai numeroase au vizat problemele oculare de tipul vicii de refracţie (8.451 de cazuri), deformaţii ale coloanei vertebrale provocate d epoziţiile incorecte şi de statul îndelungat în faţa calculatorului (2.626), obezitate de origine neendocrină (1.794), astm bronşic şi bronşită astmatiformă (1.306), alte tulburări de vedere (1.209), tulburări de vorbire (906), dar şi afecţiuni cronice ale amigdalelor şi polipi (803).

După obezitate, tulburările de vedere sunt boala cea mai frecventă la copii şi şcolari. O parte din responsabilitate o poartă şi medicii d efamilie care în mod normal ar trebui să sesizeze eventualele probleme ale copilului, dar medicii nu fac asta sau omit să-i avertizeze pe părinţi cu privire la necesitatea unui control de rutină la medicul oftalmolog. Şi celelalte boli conice întâlnite frecvent la preşcolari şi elevi pot fi puse pe seama desfiinţării reţelei de pediatrie sau a neglijenţei părinţilor.

Deformările coloanei vertebrale pot fi urmarea rahitismului. Copiii nu mai merg anual la mare cel puţin două săptămâni, cum recomandau pediatrii acum două decenii, pentru fixarea calciului în organism cu ajutorul vitaminei D2 din razele solare. Apoi, aceste deformări pot apărea din cauza ghiozdanului prea greu, a poziţiei proaste pe scaun sau în bancă, dar mai ales din cauza lipsei de mişcare.

Comments

comments

Lasă un răspuns