Esti aici
Femeia.ro > Familie > Celulele stem – o asigurare de viata

Celulele stem – o asigurare de viata

Anual, in lume, 4.000 de oameni mor de leucemie, multi dintre ei fiind copii. Transplanturile de celule stem ar putea reduce considerabil aceasta cifra. S-ar putea efectua transplanturi cu sange placentar propriu sau de la un donator compatibil imunologic. Dar pentru asta, e nevoie de recoltarea lor, la nastere. Ce sunt ele? La ce sunt bune? Cum se obtin? Cand si cum le folosim?

Ce sunt celulele stem?

Celulele stem se diferentiaza usor, dand astfel nastere unor celule adulte capabile sa indeplineasca anumite functii in organism, ele transformandu-se in celule miocardice, pancreatice, nervoase, hepatice sau sangvine. In plus, au o capacitate ridicata de inmultire.

Cum se recolteaza?

Pentru fratii care au aceeasi parinti, probabilitatea compatibilitatii este de 25%; pentru parinti sau restul rudelor, este mult mai mica.

Cordonul ombilical si placenta sunt considerate deseuri ale sarcinii si se distrug prin ardere, insa ele detin o imensa comoara: sangele placentar, bogat in celule stem. Acestea se pot recolta la nastere, foarte simplu si fara niciun risc sau durere pentru mama sau copil.

Recoltarea o face medicul care asista nasterea sau un reprezentant al bancii de celule stem si dureaza de la 30 de secunde pana la 3 minute. In 2 pana la 8 saptamani, se obtine un buletin complet al sangelui placentar: testele bacteriologice din sangele placentar, volumul recoltat, numarul de celule stem.

Numarul celulelor stem conteaza

Cantitatea de sange recoltata variaza intre 20 si 200 ml, de la caz la caz. De aici, si cantitatea de celule stem difera. In functie de numarul de celule obtinute, se va sti pentru ce greutate a copilului vor fi suficiente in realizarea cu succes a unui transplant.

Daca sangele recoltat este intr-o cantitate mica, atunci celulele stem vor fi mai putine si se vor folosi pentru o greutate a copilului de 5-10 kg. Daca sangele se recolteaza intr-o cantitate apreciabila, numarul de celule stem este suficient si pentru utilizarea la varsta adulta, cand individul atinge greutatea de 80, 90 sau chiar 100 de kg.

Cum se pastreaza si cat timp?

Celulele obtinute se trateaza cu o substanta chimica pentru a impiedica formarea cristalelor de apa in timpul inghetarii, fenomen care ar duce la deprecierea celulelor stem. Unitatea de sange se va ingheta progresiv si se va pastra in containere cu azot lichid, la o temperatura de -196 grade Celsius. Ele pot fi pastrate pe tot parcursul vietii copilului.

Cand le folosim?

Celulele stem se pot folosi imediat si ofera compatibilitate de 100%. Dar exista si dezavantaje: numarul celulelor recoltate dicteaza numarul de kilograme ale copilului pana la care acestea sunt suficiente pentru vindecare si se folosesc o singura data pentru un singur transplant.

Ce boli trateaza?

Maduva osoasa hematoformatoare (care da nastere la hematii) poate fi afectata de o serie de boli. Transplantul de celule stem are ca scop inlocuirea celulelor bolnave cu cele sanatoase si este util in 70 de boli de sange, cele mai frecvente fiind leucemiile cronice si acute si limfoamele.

Noi sperante

In viitor, celulele stem vor fi utilizate si in cazul altor afectiuni: tumori maligne, boli metabolice, ale sistemului nervos central, ale inimii, ficatului si pancreasului, dar si pentru tratarea diabetului de tip I, a poliartritei juvenile si reumatoide, a lupusului eritematos sistemic, a bolilor Crohn, Alzheimer, Huntington, Parkinson, a cancerului de san, ovarian si pulmonar.

ATENTIE! Nu se recomanda recoltarea sangelui placentar in cazul in care mama este infectat cu virusul HIV, sifilis activ, virusurile hepatitelor B si C, sau daca in timpul sarcinii mama se contamineaza cu rubeola sau toxoplasmoza.

Vrei o rezervare? Intra pe:

Comanda kitul pentru recoltare si ia-l cu tine la spital in ziua nasterii. Bancile de celule stem sunt deschise si in Romania, in Bucuresti si in Cluj.

Comments

comments

Lasă un răspuns