Esti aici
Femeia.ro > Familie > Cine hotaraste viitorul copilului tau?

Cine hotaraste viitorul copilului tau?

copil

Personalitatea nu se poate dezvolta fără a alege în mod conştient propria cale.
(C.G. Jung)

Are 9-10 ani, pare că-i atras de toate şi de nimic în mod special, îi place să se joace și să aibă prieteni, întreabă câte-n lună şi-n stele. Iar tu te frămânţi și te gândeşti cum să-l îndrepţi pe drumul cel bun. Şi, mai ales, cum să-ţi dai seama care e acea cale. Pe cine să întrebi, cu cine să te sfătuieşti în legătură cu viitorul copilului tău? Cum să-ţi iei o asemenea responsabilitate numai pe umerii tăi?

Cursuri după orele de la școală

Auzi în stânga şi-n dreapta că mulți copii au, după ce se termină orele de la şcoală, tot felul de activităţi extra: de la balet la călărie, de la actorie la chitară sau pian, de la pictură la tenis, baschet sau înot. Şi simţi o vină cumplită că tu-l laşi să facă tot ce vrea după ce-şi termină temele. Problema e un pic mai complicată. Copiii care se vântură de colo-colo la diverse cursuri nu au neapărat aptitudini pentru toate. Poate că părinţii lor sunt în căutări ori au mulţi bani sau pur şi simplu se chinuiesc să-şi ţină copiii ocupaţi, ca să nu bage de seamă că nu sunt mama și tata prin preajmă. Sincer, nici metoda de a-l lăsa să facă doar ce-l taie capul nu e tocmai bună. Pentru că un pic de disciplină nu face rău nimănui. Aşadar, urmăreşte ce-i place să facă (desen, muzică, sport, matematică) şi insistă un pic pe acel hobby. Încearcă să găseşti profesionişti în domeniu care-ţi vor spune clar dacă odrasla ta e cu adevărat talentată într-un domeniu sau dacă are doar o curiozitate de moment.

Citește și: Tu ce-i spui copilului tău seara, înainte de culcare?

Dascălul – ghidul lui, dar şi al tău

În mod normal, primii care ar trebui să remarce aptitudinile deosebite ale copilului tău şi care ar trebui să-ţi dea o mână de ajutor în găsirea drumului sunt învăţătorul, profesorii. Din păcate, lucrul acesta se întâmplă tot mai rar, dar, dacă dascălul pare mai puţin interesat, insistă tu, întreabă-l, descoase-l, iar până la urmă vei afla dacă, de pildă, copilul tău găseşte rezolvări mai aparte la exerciţiile de matematică sau formulări mai spectaculoase la compuneri ori dacă este un vorbitor talentat. Încearcă apoi să găseşti cluburi, ateliere, şcoli în care talentul, aptitudinile lui se pot dezvolta. Cu muzica e mai simplu, pentru că acolo e clar: îi place să zdrăngăne la chitară sau la pian, îl duci la profesor, care te va lămuri după 2-3 lecţii dacă are sau nu rost să dai bani. Important este ca dorinţa ta de a-i croi un viitor să nu fie influenţată de frustrările tale. Să nu-i croieşti, aşadar, viaţa aşa cum ai fi vrut să fie a ta. Pentru că el, copilul tău, este cu totul şi cu totul altă persoană și are cu alte visuri.

Nu subestima psihologul!

Una peste alta, viitorul copilului tău îl hotărăşte chiar el. Rolul tău şi al dascălilor este doar acela de a-l sprijini, a-l disciplina un pic şi a-i da încredere în forţele lui. La partea cu încrederea, dar şi la cea cu desluşirea adevăratelor înclinaţii, te ajută psihologul. Nu, este vorba de şedinţe de psihoterapie, ci doar de anumite teste, care se fac tocmai pentru a înţelege personalitatea copilului. În plus, trebuie să fii conştientă că nu toţi copiii sunt excepţionali în profesii care necesită studiu îndelungat, nici viitori mari artişti sau sportivi de performanţă. S-ar putea ca băiatul tău să fie foarte talentat la bricolaj sau la reparat maşini ori la meşterit lucruri fine. S-ar putea ca fata ta să fie cea mai tare din familie la făcut prăjituri sau la aranjat flori ori la croitorie. Nu-i tăia copilului tău elanul în orice ar face cu plăcere, cu pasiune, nu-l obliga să fie medic sau avocat dacă el se simte împlinit fiind mecanic auto sau cofetar! Orice profesie are categoria „excepţional“.

Citește și: Cum îți arată copilul că te iubește

3 linii directoare

Voi, părinţii, trebuie să fiţi cei mai atenţi, receptivi, deschişi. Prin urmare:
♣ Nu-l creşte ca-ntr-un cocon, lasă-l să exploreze de mic totul din jur.
♣ Răspunde-i la toate întrebările cât mai serios şi documentat; dacă nu ştii, întrebi sau cauţi, la rândul tău, apoi îi explici.
♣ Dacă vezi că are un anumit talent, încearcă să i-l dezvolţi, chiar dacă există probleme materiale.

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.35/2014
Autor: Irina Tudor Dumitrescu
Sursa foto: © olly – Fotolia

Comments

comments

Lasă un răspuns