Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Copii cuminți vs copii năzdrăvani

Copii cuminți vs copii năzdrăvani

copil cuminte nazdravan

Deoarece opinia generală consideră că un copil cuminte este egal cu părinți de succes, iar un copil năzdrăvan, nesupus, aduce sentimente de vinovăție și de eșec părinților, aceștia din urmă vor un copil cuminte. Cu toate astea, năzdrăvănia nu este mereu un defect, iar cumințenia se poate transforma într-un dezavantaj.

Copilul nădrăvan

Ce înseamnă năzdrăvan? Este un copil care nu se dă în vânt după regulile impuse de cei din jur, care testează limitele părinților, este curios și experimentează totul în jurul lui. Poate fi popular la școală pentru că este amuzant, atrage atenția și este un nonconformist declarat. Atât
timp cât se descurcă bine, are prieteni, obține rezultate școlare bune și nu face rău celorlalți cu năzdrăvăniile lui, părinții îl pot considera un copil simpatic, cu un temperament alert.

Dacă respectă regulile, dar uneori se ține de șotii, fiecare părinte poate stabili dacă năzdrăvănia este acceptabilă sau nu. Un copil năzdrăvan poate deveni un adult creativ, care știe să-și susțină punctul de vedere, inovator, cu spirit întreprinzător. Poate fi un adult cu mult umor, inițiativă și stofă de conducător.

Când năzdrăvanul devine indisciplinat, vă tratează fără respect și face numai ce vrea el, e timpul să interveniți. Iată câteva cazuri în care ar trebui să luați măsuri:

 • copilul nu se înțelege cu ceilalți colegi la școală, este agresiv cu cei din jur și nu se poate acomoda cu rigorile de bun-simț
 • este răsfățat și nu respectă regulile casei, chiar dacă știe care sunt limitele
 • vorbește urât, cu ton ridicat și imperativ, nu îi respectă pe adulți, deși știe care sunt consecințele acțiunilor lui
 • nu se poate controla, la școală, în vizită, acasă, și nu răspunde la disciplinare
 • deși încercați să fiți primul model al copilului vostru și-l învățați să comunice, el refuză să coopereze.

Acceptați copilul năzdrăvan așa cum e, dar nu îi acceptați sub nicio formă comportamentele indisciplinate și apelați la un medic psiholog dacă este nevoie.

Citește și: Anxietatea copiilor și cum îi ajuți să depășească această stare

Copiii cuminți, bucurie sau motiv de îngrijorare pentru părinți?

Supunerea (fără a spune vreodată NU) poate transforma copilul într-un adolescent ușor de influențat, gata să răspundă solicitărilor celor din jur, chiar și celor mai puțin bine intenționați. Aceia care sunt subiectul presiunilor colegilor sau grupului din care fac parte sunt copiii care au fost de mici învățați să facă ceea ce li se spune.

Cei mai mulți dintre părinți au fantezii legate de mitul copilului perfect, care se conformează la o ridicătură de sprânceană a adulților. Dar este periculos să crești un copil cuminte care nu are nicio întrebare de pus, nimic de obiectat și face întocmai ceea ce i se spune.

Copiii cuminți, când cresc, vor deveni adulți obedienți

Ei sunt mai puțin capabili să stea pe picioarele lor, le va fi greu să ia decizii și rămân influențabili. Pot fi cu ușurință manipulați, iar ceilalți copii pot profita de ei. Pot fi capabili de acte teribile, pot să ajungă să nu își asume responsabilitatea pentru actele lor, să îi învinovățească pe ceilalți pentru acțiunile lor.

Pentru copii, supunerea necondiționată este nesănătoasă

Cu ce situații se pot confrunta copiii excesiv de cuminți? Niciun părinte nu poate ști prin ce experiențe și situații va trece copilul lui. Ce pot spera ar fi să crească un copil responsabil, care își va exprima opinia și se va împotrivi să se împrietenească cu cei care vor să profite de el. Și cum va ajunge la asta? În primul rând, dacă el va fi ascultat în familia lui și obiecțiile lui se vor face auzite. El trebuie lăsat să experimenteze în cadrul familiei următoarele situații:

 • de câte ori obiectează copilul, luați plângerile lui în serios
 • când vine copilul la tine pentru că e supărat, află care este motivul și ia îngrijorarea în serios
 • amintește-i că nu poate controla toate comportamentele celorlalți, decât pe al său personal
 • învață-l că orice copil sau om mare are dreptul de a avea propriile preferințe
 • explică-i că tu, ca părinte, faci regulile și impui limitele, dar și el are dreptul să aibă o anumită poziție față de hotărârile tale
 • învață-l arta compromisului și spune-i cât de important este să găsească o rezolvare câștig-câștig pentru ambele tabere, în loc să impună o singură soluție, a lui
 • când spui „este decizia ta“, copilul poate hotărî singur, după propria judecată, cum e mai bine pentru el
 • când ești calmă, spune-i: „Ai zis că am fost nedreaptă cu decizia… chiar vreau să știu ce crezi tu… hai să ne spunem fiecare părerea fără să țipăm, pentru a înțelege despre ce e vorba.“
 • amintește-ți că odată ce-i impui anumite lucruri cu forța, el va face un pas înapoi sau chiar mai rău, se poate speria și poate să devină și mai defensiv, supus, inhibat.

Citește și: 6 lucruri pe care să le înveți de la copii

 

Articol realizat de Burda România

Sursă foto: iStock

Comments

comments

Lasă un răspuns