Esti aici
Femeia.ro > Familie > Cu cine va semana bebelusul?

Cu cine va semana bebelusul?

Daca te uiti la pozele de la ultima ecografie si iti imaginezi cu lux de amanunte cum o sa arate micutul, afla ca genele iti pot juca feste. Asa se face ca, desi mami si tati au amandoi ochi caprui, bebe poate fi cu ochi… albastri. Pe cine oare o sa mosteneasca?

Culoarea parului

Mai demult, teoria genelor te invata cam asa: daca unul dintre parinti are par negru, iar celalalt par deschis la culoare, copilul va avea parul negru, culoarea mai inchisa fiind cea dominanta. Nu-i chiar asa de simplu. Daca parintele cu par deschis la culoare vine dintr-o familie in care parul blond a devenit deja „traditie”, te poti astepta ca micutul sa fie… blond, nu brunet. Chiar si in cazurile cand ambii parinti au par de aceeasi culoare nu exista certitudinea ca micutul il va mosteni.

Ochii

La fel ca in cazul parului, exista o varietate de gene in familiile fiecaruia din parinti, iar pe cea mai puternica dintre ele o va mosteni cel mic. Chiar daca amandoi aveti ochi caprui, bebe ii poate avea… verzi, ca strabunicul din partea mamei.

Inalt sau scund?

O sa fie inalt ca tata sau scund ca tine? In general, parintii inalti tind sa aiba urmasi inalti, iar regula se aplica si in cazul celor scunzi. Tot ce poti face este sa-ti asiguri nutrientii necesari pe durata sarcinii, pentru a le permite genelor de crestere sa se manifeste in voie, crescand astfel sansele ca bebe sa aiba inaltimea ideala.

Dar gropitele?

Daca ati vrea ca bebelusul sa aiba si el gropite exact ca ale mamei, nu uitati ca pistruii, gropitele sau forma proeminenta a barbiei se mostenesc in functie de sexul copilului si de puterea genei respective. In plus, indiferent daca apar sau nu in primele luni de viata, unele semne dispar cu timpul. Sau, dimpotriva, devin mai evidente.

Ah, tata cheleste!

Tatal copilului are probleme legate de pierderea parului? Asta nu inseamna ca baiatul o sa aiba aceleasi griji. Se pare ca, daca vrei sa afli cat de bine o sa stea copilul cu podoaba capilara, trebuie sa te uiti la… tatal mamei, asadar la bunicul matern. Explicatia este tot genetica: calvitia se mosteneste pe linia cromozomului X, transmis de tati fiicelor, iar de fiice baietilor. Si tot asa…

Rubensian sau zvelt?

Studiile arata ca genele sunt de vina doar in proportie de 40% pentru surplusul de greutate. Asadar, un copil cu parinti ceva mai rotunjori poate avea pe tot parcursul vietii o silueta de invidiat atat timp cat urmeza o dieta echilibrata si face miscare. Datoria voastra este sa-l obisnuiti de micut cu un stil de viata sanatos, ca sa tineti riscurile departe.

Toti fratii vor semana?

Este adevarat ca, de cele mai multe ori, copiii seamana destul de bine cu fratii sau surorile lor, iar jumatate din gene le au aproape identice. Se poate intampla insa ca unul din copii sa nu semene deloc cu vreun alt membru al familiei, ca urmare a unor mutatii petrecute in momentul conceptiei.

Baiat sau fata?

Prima din trasaturile de care se intereseaza parintii este sexul copilului. Baiat sau fata, tatal e responsabil de rezultat. In momentul conceptiei, el aduce, pe langa cromozomul X al partenerei, un al doilea cromozom: X pentru fetita sau Y pentru baietel. Tot la conceptie, bebelusul primeste 22 de perechi de cromozomi, responsabili de toate trasaturile lui, de la lungimea genelor pana la forma nasului.

 

Comments

comments

Lasă un răspuns