Esti aici
Femeia.ro > Familie > Cum cresti un copil fericit?

Cum cresti un copil fericit?

 

Toti parintii vor sa aiba un copil fericit, dar intrebarea care se pune este cum cresti un copil fericit? Un copil fericit este un copil implinit si un viitor adult cu o sansa in plus in a avea o viata frumoasa. Un copil fericit este un copil sanatos asa sa este foarte important sa gasesti, ca parinte, acele cai care sa te ajute sa cresti un copil fericit.

Renunta sau limiteaza la ceea ce este cu adevarat necesar in activitatile suplimentare. Un copil fericit este un copil care se bucura de timpul lui si care are un ritm lejer de viata. Este o exagerare lipsita de benficii sa-i incarci programul cu zeci de activitati extrascolare. Alege ceea ce ce ii place si ceea ce i se potriveste. Cel mai bine un sport de echipa si o activitate care sa-l distreze si sa-l bucure.

Nu ridica tonul. Poti certa un copil si vorbind normal. Orice agresiune sonora este inutila si ii va stirbi copilului din bucuria lui.

Citeste-i seara. Asta inseamna ca o sa te dedici in totalitate puiului tau pentru o ora, iar el va savura aceste momente din plin. Citindu-i seara va intelege ce lume minunata se afla intre copertile unei carti si, la randul lui, o sa descopere bucuria de a citi, mai usor.

Lasa-l sa aiba momente de tristete, de enervare, de furie. Doar manifestandu-se o sa inteleaga cum sa le controleze si doar avand momentele lui de tristete si enervare si nemultumire o sa inteleaga cum este sa fii fericit. Fericirea se invata ca multe alte lucruri doar prin propiile experiente.

Lasa-l, ajuta-l sustine-l sa-si dezvolte talentele. Nu-l indemna sa faca un anumit lucru, dar incurajeaza-l, nu-i cere performanta, dar stimuleaza-l. Nu-i cere rigurozitate, dar respecta-i programul si impune-l.

Lasa-l sa intre in incurcaturi si sa le rezolve singur, atat cum poate si cat poate.
Vegheaza, dar nu-l ajuta! Fericirea de a depsi momente dificile este uriasa si este o excelenta lectie de viata pe care uneori din prea multa grija parintii o refuza copiilor.

Ajuta-l fara ezitare atunci cand are cu adevarat nevoie. Invata-l sa ajute la randul lui pe cei din jurul sau. Lasa-l sa te ajute! Este si asta o pretioasa lectie despre fericire. Copilul trebuie sa invete ca este mai mulrta bucurie in a ajuta decat in a te lasa ajutat.

Coboara-te la mintea lui. Nu-l face niciodata sa se simta inferior. Invata-l fara sa-l minimalizezi. Deseori parintii inhiba creativitatea, imaginatia si sinceritatea copiilor cu expresiile „nu-i frumos”, „este o prostie ce faci”, „este nepotrivit”… Astfel il minimalizezi si il inhibi. Fericirea nu are limite si nici inhibitii!

Ai incredere in el! A avea incredere in copilul tau este o forma elevata de incredere in propria ta persoana. In plus increderea parintelui in copilul sau este o sursa de fericire si pentru copil si pentru parinte.

Citeste si gesturile mici care aduc fericire

 

Comments

comments

Lasă un răspuns