Esti aici
Femeia.ro > Familie > Cum depasesti depresia post-natala

Cum depasesti depresia post-natala


Depresia post-natală
este surprinzător de comună şi afectează una din zece femei ce devin mame pentru prima dată. Este considerată a fi relaţionată cu o scădere masivă a nivelului de hormoni la femei, normala după naştere. Cu toate acestea, unele femei sunt mai predispuse la acest tip de depresie decât altele.

Recunoaşterea este primul pas spre vindecare. Susţinerea emoţională din partea familiei are o importanţă imensă în procesul spre recuperare. În mod concret, tatăl poate prelua anumite responsabilităţi în îngrijirea copilului pentru a oferi mamei câteva clipe de intimitate.

Un consilier specializat poate fi de ajutor atunci când familia nu reuşeşte să ofere ajutorul moral necesar. Multe femei care trec prin această etapă nu sunt doar depresive, ci au tendinţe de anxietate cu privire la cel mic şi cu privire la propria lor sănătate, iar ajutorul specializat în aceste cazuri este necesar si extrem de util. Terapiile pot ajuta la eliminarea temerilor ilogice şi o pot ajuta pe proaspăta mămică să se simte mai bine în noua ei postură.

În teorie, aceste terapii ajută de la sine, dar există cazuri în care doctorul poate recomanda şi o anumită medicaţie. Estrogenul si progesteronul pot fi de mare ajutor iar multe femei preferă ideea de a lua hormoni în detrimentul altor pastile, dar în practică, nu a fost demonstrată vreo eficienţă mai sporită in cazul tratamentului cu hormoni.

În schimb, antidepresivele chiar funcţionează. Pentru unele femei, această idee este alarmantă. Nu vă faceţi griji, ele nu provoacă depedenţă şi în multe cazuri, nici nu implica întreruperea alăptatului. Cu toate acestea, multe femei fac greşeala de a întrerupe aceste tratamente în secunda în care se simt mai bine, iar despresia cu toata simptomatologia ei se reinstaleaza, ceea ce face tratarea mult mai dificila. Pentru a reduce riscul reistalarii starilor proaste, tratamentul din momentul in care a fost instituit trebuie continuat circa 6 luni.

Dacă treci prin angoasele depresiei post-natale, nu trebuie să îţi fie ruşine cu asta. Când devii mamă, identitatea ta se schimbă şi te vei lupta cu nopţi nedormite şi scutece murdare. Este normal să simţi stres şi responsabilitate. Nu este insa normal sa să simţi ruşine sau vină. Nu este nici o ruşine să te simti nefericită cu sau fara o cauza anume. Nici o mamă nu îţi va spune că procesul de creştere al unui bebeluş este mirific şi totul este roz la orice oră din zi şi din noapte. De aceea, în primele săptămâni, nu ezita să ceri ajutorul familiei.

Citeste si afla totul despre misterul zilei de nastere
 

Comments

comments

Lasă un răspuns