Esti aici
Femeia.ro > Familie > Cum incurajezi independenta copiilor

Cum incurajezi independenta copiilor

Independenţa nu este ceva ce copii tăi învaţă singuri. Nu au nici perspectiva, nici experienţa şi nici abilităţile necesare pentru a se separa de tine. Independenţa este degrabă un dar pe care îl poţi oferi copilului tău şi de care se va bucura toată viaţa. Pentru a dobândi independenţă, este nevoie de următoarele:

• Copilul tău trebuie să primească dragoste şi respect.
• Trebuie să ai încrede în potenţialul copilului tău.
• Trebuie să îţi înveţi copilul să aibă control asupra propriei vieţi.
• Trebuie să ghidezi copilul către libertatea de a face propriile sale decizii.

Învaţă-l despre responsabilitate

Una din misiunile tale ca şi mamă este să îi explici ce este resposabilitatea. Cea mai bună metodă de a face acest lucru este să stabileşti care sunt responsabilităţile lui de mic, dar să îi arăţi că şi tu ai responsabilităţi pe care le îndeplineşti. Atunci când cel mic are o imagine clară asupra a ceea ce se aşteaptă de la fiecare dintre voi, atunci va fi mai uşor să vă respectaţi îndatoririle. Fă o listă cu ceea ce trebuie să faci pentru a îţi ajuta copilul să aibă succes. După aceea, mai fă o listă cu responsabilităţile celui mic. Apoi, identifică celelalte persoane de care copilul tău are nevoie pentru a îşi îndeplini responsabilităţile (cum ar fi tatăl, profesorii, etc.).

De asemenea, cel mic trebuie să ştie că există consecinţe care vin din neîndeplinirea responsabilităţilor. Cele mai bune consecinţe sunt cele care îl privează pe cel mic de ceva important pentru el deoarece tu îi oferi controlul şi posibilitatea ca el să obţină ceea ce îşi doreşte. Acest proces este clar pentru ambele părţi şi fiecare va şti ce are de făcut. Nu vor exista confuzii ulterioare în viitor dacă vreunul din voi întrece măsura şi îşi asumă responsabilităţile celuilalt sau le neglijează pe ale sale. Cel mic va deveni conştient de faptul că trebuie să munceşti pentru a obţine lucrurile pe care ţi le doreşti.

Cere socoteală

Copii au impresia cănimic din ceea ce se întâmplă nu este vina lor. Atunci când cel mic distinge comportamentul rău de cel bun, el va deveni mai independent. Niciodată nu trebuie să cauţi un ţap ispăşitor sau să dai vina pe ghinion, important este să ăl înveţi pe cel mic că trebuie să dea socoteală pentru propriile sale acţiuni. Copiii sunt tentaţi să nu se considere responsabili pentru acţiunile lor din dorinţa de a se proteja de eşec. Ei dau vina pe factori externi cum ar fi alte persoane, ghinionul sau nedreptatea, protejând astfel propriu ego.

Încurajează explorarea

Când ai un copil mic, eşti tentată să îl ţii din scurt deoarece vrei să îl protejezi. Acestă grijă îi oferă celui mic simţul siguranţei deoarece ştiu că au un loc sigur unde se pot întoarce dacă se aventurează prea mult şi că tu eşti acolo să îi protejezi dacă este nevoie. Există, totuşi, o linie foarte fină între siguranţă şi dependenţă. Când copilul tău se simte în siguranţă, trebuie să îl încurajezi să exploreze mai departe de zona lui de confort. Astfel, copiii îşi testează propriile abilităţi şi dezvoltă competenţe şi capătă independenţă.

Comments

comments

Lasă un răspuns