Esti aici
Femeia.ro > Familie > Cum iti arata copilul ca te iubeste

Cum iti arata copilul ca te iubeste

Tu îți iubești copilul li este firesc să te întrebi ce simte el pentru tine. Un studiu a dovedit că 40% dintre părinți se întreabă dacă copilul îi iubește sau dacă nu cumva totul se rezumă la dependența și nevoie de a avea alături de el pe cei care i-au dat viață. Și pentru că problemă să fie și mai complicată află că cei mici nu sunt foarte generoși în a arată dragostea lor pentru părinți sau cel puțin nu o arată în felul în care părinții înțeleg dovezile și semnele de iubire. Copii au metodele lor, strategia lor și un limbaj mult mai firesc și mai simplu decât îți imaginezi prin care îți arată că te iubesc.

Iată care sunt cele mai clare dovezi și cum îți arată copilul că te iubește.

Se uită în ochii tăi. Bebelușul te urmărește cu privirea? Se uită în ochii tăi chiar și atunci când nu-i vorbești? Copilul tău (mai mare), te urmărește cu privirea și se ține după ține prin casă, că mielul după oaie, cum ar zice cei bătrâni? Ai cea mai simplă și totală dovadă de dragoste! Când se uită în ochii tăi, la față ta, este un semn de iubire. Cel mic copilul știe că ești persoană importantă din viață lui, iar această este o dovadă de dragoste.

Copilul tău protestează violent atunci când nu-l lași să facă ceva? Află că această este o dovadă de dragoste! Explicația psihologilor este următoarea: copilul se bazează pe ține, vrea să facă ceea ce faci și tu, și dacă îi interzici acest lucru, el percepe situația că fiind un refuz și respingerea dragostei lui pentru tine. Evident, reacția este specifică copiilor mici, de până la doi-trei ani. Ulterior copilul poate să înțeleagă interdicția, că fiind în interesul și nu în defavoarea să.

În cazul celor ceva mai mari o dovadă de dragoste este nevoia copilului de a primi confirmarea și aprobarea părinților pentru tot ceea ce face. Iar această este o dovadă de dragoste. Copil vrea că tu să afli și să-l lauzi pentru toate lucrurile pe care el le face, indiferent cât sunt acestea de mărunte. Acesta este motivul pentru care o să-ți arate orice desen, orice contructie și o să vrea să fie lăudat pentru că a făcut ordine sau pentru că și-a dus șosetele în coșul cu rufe murdare. Că un pețitor, copilul încearcă să te impresioneze, cu toate cele pe care le face. Trebuie să iei în calcul că unele din „realizările” poate intră în categoria pozne, iar aici e necesar să dovedești mult discernământ și înțelegere pentru că a-l certă este că și cum i-ai refuză „declarația de dragoste”.

Un semn de dragoste categoric sunt și confidentele pe care cel mic le face părinților. Aceștia trebuie să țină cont de faptul că dacă cel mic îi împărtășește un secret, atunci, secretul trebuie păstrat cu sfințenie. A trăda un secret este, pentru copil, o dovadă că îi risipești demonstrațiile de dragoste pe care el ți le face.

Articol exclusiv online
Text: Otilia Ignat
Sursa foto: FreeDigitalPhotos

Comments

comments

Lasă un răspuns