Esti aici
Femeia.ro > Familie > Cum poti controla accesele de furie ale copilului?

Cum poti controla accesele de furie ale copilului?

Copii sunt dificili, mai ales cand cresc. Incerci mereu sa eviti o criza de nervi si, cand se declanseaza, nu stii nici cum s-o iei, nici ce sa faci ca sa-ti calmezi copilul mai repede. Ca sa intelegi „fenomenul”, trebuie sa stii cateva lucruri:

Ce este furia?

Furia este o manifestare mai mult sau mai putin violenta a nemultumirii. Este un sentiment necesar, deoarece permite ca sentimentele sa se exteriorizeze si astfel sa scada in intensitate. Specialistii considera ca aceasta tendinta nu trebuie sa fie reprimata, pentru ca este si o supapa de descarcare, care face bine psihicului.

De ce se infurie bebe?

  • E VARSTA FURIILOR. Chiar daca acum i se spune „capriciu”, furia sau crizele de nervi sunt o modalitate de exprimare specifica pentru copilul de 2-4 ani. In acest rastimp, el invata ca exista si un alt fel de a gandi decat al lui.
  • PE PRIMUL LOC. Pustiul considera ca el e cel mai important si accepta cu mare greu constrangerile.
  • DIN NEPUTINTA DE A LUPTA. Criza de nervi este doar un paravan, un joc de scena pe care-l construieste ca sa se delimiteze de ceea ce nu-i face placere. In plus, se si impune asa, redobandind controlul.
  • DINTR-UN NIMIC. Ca si la adult, criza de nervi poate sa fie declansata de absolut orice, chiar de o nemultumire mai veche in legatura cu care nu s-a manifestat pana acum.

Cum sa „fentezi” furia lui bebe?

Categoric, nu reactionand violent sau ignorandu-l! Straduieste-te sa continui sa vorbesti cu el, cu o voce egala si calma. Respecta-i programul, pentru ca uneori crizele de furie survin din prea multa agitatie, oboseala, surescitare, lipsa de somn. Nu uita ca tu esti adultul si trebuie sa te porti ca atare.

Comments

comments

Lasă un răspuns