Esti aici
Femeia.ro > Familie > Cum poți să ai cel mai fericit copilaș și ce fac mamele iubitoare pentru copiii lor

Cum poți să ai cel mai fericit copilaș și ce fac mamele iubitoare pentru copiii lor

Fiecare mămică poate să aibă un copilaș incredibil de fericit. Nu doar în copilărie, ci toată viața!

Orice părinte își dorește un copil fericit, sănătos și foarte jucăuș. Cu toate acestea, nu întotdeauna strategiile pe care părinții le adoptă sunt benefice pentru fericirea copilului, mai ales pe termen mediu și lung.

Fiecare dintre noi cunoaște copii care sunt mereu veseli și puși pe șotii, dar și copii mai mofturoși, melancolici și fără chef de joacă. Cauzele pentru fiecare dintre cele două situații și atitudini stau, de fapt, în relația dintre părinți și copii. Nu întotdeauna putem da vina pe moștenirea genetică!

Părinții care au copii fericiți știu, însă, câteva lucruri pe care le aplică de multe ori fără să-și dea seama.

Iată ce ar trebui să faci și tu dacă îți dorești un copilaș fericit:

Învață-l să se relaxeze

Este ideal să ai un copil agitat, în sensul jucăuș al cuvântului, chiar dacă uneori simți că te obosește. Agitația lui jucăușă este, însă, un puternic semn de sănătate fizică și psihică. Cu toate acestea, copilul tău trebuie să se relaxeze din când în când și are nevoie de odihnă de calitate. În caz contrar, el nu va deveni mai puțin agitat, ci mai obosit și, cu timpul, mai agresiv. Patul său trebuie să fie confortabil, pentru a avea parte de un somn odihnitor, iar momentele în care simte nevoia să ațipească trebuie să fie la fel de odihnitoare pentru cel mic ca somnul din timpul nopții. Acesta este și motivul pentru care tot mai mulți părinți aleg astfel de balansoare pentru copiii lor, care arată superb și devin adevăratele oaze de liniște pentru cel mic.

Învață-l ce înseamnă legăturile emoționale dintre el și ceilalți

Una dintre cele mai sigure metode prin care poți clădi fericirea copilului tău pentru întreaga sa viață este să-l ajuți să se simtă legat emoționat de cei din jurul său: de tine, ca părinte, de tatăl său, de ceilalți membri ai familiei, de prieteni, de vecinii foarte apropiați și de copiii pe care îi întâlnește la joacă. Dacă cel mic simte că o singură persoană îl iubește cu adevărat și necondiționat în copilărie, el va fi mult mai puțin predispus la depresie, inclusiv la vârsta adultă. Nu uita: cu cât copilul socializează și se atașează mai des de ceilalți, cu atât va fi mai predispus la fericire nu doar în copilărie, ci de-a lungul întregii sale vieți.

Nu încerca să-l faci fericit!

Sună paradoxal, nu-i așa? Însă cea mai bună metodă dea-ți face copilul să se simtă fericit pe termen lung este să nu mai încerci cu tot dinadinsul să-l faci fericit pe termen scurt. Dacă-ți vei așeza copilul într-o cupolă protectivă și-i vei îndeplini toate capriciile, el se va aștepta ca acest lucru să se întâmple mereu, însă lucrurile stau cu totul altfel în viața reală. Copilul trebuie să-și dezvolte așteptări realiste cu privire la lucrurile din jurul său. Chiar dacă îți este dificil să-l simți furios, frustrat sau trist, explică-i de ce anumite lucruri nu pot fi așa cum își dorește și lasă-l să-și exprime trăirile emoționale. Cu timpul va învăța să se bucure mult mai mult de lucrurile frumoase și să managerieze foarte bine situațiile frustrante. Aceasta este, de altfel, una dintre cheile reușitei în viață.

Fii atentă la propria ta fericire!

Deși nu putem controla fericirea copiilor noștri (te surprinde?), suntem în totalitate responsabile pentru propria noastră fericire. Copilul absoarbe ca un burete tot ceea ce se întâmplă în jurul său și tot ceea ce vede că faci și experimentezi tu însăți, așa că oferă-i un model foarte sănătos de fericire. Nu te îndepărta de pasiunile tale. Dimpotrivă! Dacă îți place să practici un sport, să pictezi, să dansezi sau să asculți muzică, acordă-ți timp pentru tine însăți. Copilul își va găsi și el o pasiune și va învăța să experimenteze lucruri noi, „așa cum face mama”.

Laudă-l când trebuie și cum trebuie

Există o strânsă legătură între stima de sine și fericire, însă acest lucru poate fi cu două tăișuri. Dacă îți vei lăuda copilul că este genial atunci când rezultatele sale într-o anumită activitate sunt excepționale, standardul său va deveni mult prea ridicat. Atunci când nu va mai reuși să fie „genial”, va avea o cădere psihică și se va simți dezamăgit. Cea mai sănătoasă formă de laudă este cea pentru efortul depus, indiferent de rezultat. Copilul va învăța că este în regulă și când reușește, și când nu reușește să facă un lucru și că cel mai important aspect este cel de a face tot ceea ce ține de el pentru a reuși. „Ai muncit foarte mult, mi-a plăcut cum te-ai descurcat, felicitări! Încercăm și data viitoare!” ar putea fi lauda perfectă.

Ajută-l să devină independent

Ajutăț-ți copilul să devină independent și oferă-i responsabilități reale. Lasă-l să încerce de timpuriu să se descurce singur, în special la lucrurile mărunte, apoi, treptat, cu activități din ce în ce mai importante. În acest fel, copilul se va simți constant util și-și va dezvolta, treptat, un sentiment de responsabilitate, care îl va ajuta pe toată durata vieții.

Foto: Shutterstock

Comments

comments

Lasă un răspuns