Esti aici
Femeia.ro > Familie > Cum să călătorești cu bebelușul în mașină. Sfaturi de care să ții cont

Cum să călătorești cu bebelușul în mașină. Sfaturi de care să ții cont

Cu siguranță multe dintre întrebările pe care le primești atunci când ai un bebeluș sunt legate de călătoriile cu mașina. “Cum ai curaj să pleci cu bebelușul?”, “Cât de des faceți pauze pe drum?” sau “Nu îi este rău?” sunt doar câteva dintre întrebările care nu trebuie să te pună în dificultate. Nu există răspunsuri scurte sau simple, deoarece depinde atât de copil, cât și de atitudinea părinților.

Atunci când vorbim despre o călătorie mai lungă cu mașina, este nevoie de o pregătire minuțioasă, pentru ca micuțul să se simtă confortabil. Îți prezentăm în articolul de mai jos câteva sfaturi utile, de care să ții cont atunci când călătorești cu bebelușul în mașină.

Cuvântul cheie – planificarea

Pentru a-l obișnui pe cel mic cu drumurile în mașină, cuvântul cheie este planificarea. În primul rând, în momentul în care planifici un traseu, trebuie să iei în calcul toate locurile pe care îți dorești să le vizitezi, dar și locurile în care ai putea să oprești pe drum. Indiferent dacă este vorba despre popasuri, obiective, magazine sau benzinării, totul trebuie atent studiat. 

În plus, atunci când stabilești locul în care să oprești împreună cu familia, trebuie să ai în minte și un plan B sau chiar un plan C, în caz de nevoie. Nu te lăsa amăgită de gândul că bebelușul va dormi tot drumul. Mai ales dacă este primul său drum mai lung cu mașina, probabil că va fi agitat sau ușor iritat. Este recomandat să nu pleci pentru prima dată cu el la un drum mai lung de o oră, cel mult două. Copilul are nevoie de timp pentru a se obișnui cu noua rutină a unei călătorii cu mașina, iar un drum foarte lung la început ar fi prea obositor.

Alege scaunul auto potrivit

Siguranța celui mic trebuie să fie pe primul loc atunci când mergeți în călătorie cu mașina, de aceea trebuie să alegi cu atenție scaunul auto. Găsești scaune auto pentru copii pe Jucării-online.eu, în care bebelușul va sta comod și va fi în siguranță în caz de accident. Pune cu grijă centurile de siguranță și asigură-te că micuțul este îmbrăcat lejer. Chiar dacă este frig afară, încălzește mașina și nu îl îmbrăca gros sau cu haine prea strânse de corp. Totodată, este indicat să ai grijă și la modul în care conduci. Chiar dacă mergi pe șosele bune, nu este recomandat să conduci prea repede, mai ales în curbe. În caz contrar, copilul se poate simți rău sau poate căpăta o fobie de mașină.

Ține cont de programul bebelușului

Atunci când planifici o vacanță și alegi să călătorești cu mașina, trebuie să ții cont și de programul pe care și l-a format bebelușul. Astfel, dacă cel mic poate să doarmă în mașină, poți alege să pleci în vacanță tocmai în momentul în care cel mic are nevoie de orele lui de somn. În cazul în care bebelușul nu poate să doarmă în mașină, este recomandat să îl lași să se odihnească înainte de-a porni la drum, pentru a nu deveni irascibil sau plângăcios. Mai mult, ia în calcul și orele în care bebelușul trebuie să fie hrănit, pentru a face pauză la timp. În cazul în care cel mic a început să mănânce alimente solide, poți lua cu tine și câteva gustări, însă nu i le oferi în mașină, în timpul mersului, deoarece se poate îneca.

Planifică pauze scurte sau opriri lungi, la nevoie

Oricât de repede ți-ai dori să ajungi la destinație, asta va fi imposibil atunci când călătorești cu un bebeluș. Plănuiește cu atenție drumul și notează care sunt locurile în care poți face opriri, măcar pentru o jumătate de oră, deoarece copilul trebuie să fie hrănit, schimbat și scos la aer curat. În funcție de numărul de ore pe care le parcurgi până la destinație, mai adaugă și câte o oprire. Dacă nu planifici cu atenție pauzele, va fi nevoie să oprești mașina chiar mai des, deoarece bebelușul va începe să plângă și va deveni nervos. O pauză îl poate liniști atât pe cel mic, cât și pe părinți, care își vor reîncărca bateriile.

Amuză bebelușul, pentru a-l ține ocupat

Cel mic nu va dormi tot drumul, de aceea poți să pregătești un mic arsenal de activități, pentru a te asigura că îl ții ocupat și distrat. Poți alege muzică pentru copii, CD-uri cu povești sau cu muzică relaxantă, ideală pentru momentele în care micuțul încearcă să doarmă. Nu uita nici de jucării, care să-l distreze! Dacă nu poate încă să se joace singur și dacă nu stai pe bancheta din spate, alături de el, poți să folosești câteva jucării care se agață și care îi vor atrage atenția. 

Ce nu trebuie să uiți într-o călătorie cu bebelușul

Când mergi în vacanță alături de cel mic, trebuie să iei cu tine câteva lucruri indispensabile, care îți vor transforma călătoria într-una mai ușoară. Astfel, optează pentru o geantă de schimbat scutece, alături de loțiune, șervețele sau prosoape, pe care le poți folosi atunci când îl vei curăța sau îl vei spăla. La fel de utile vor fi și hăinuțele de schimb, pe care le poți folosi atunci dacă transpiră sau varsă mâncare pe el. Trusa de prim ajutor, gustările sau pătura preferată a micuțului nu trebuie să lipsească din bagaj.

Călătoria cu bebelușul în mașină nu este ușoară, dar poate deveni frumoasă, de îndată ce el se obișnuiește. Bucură-te de pauze cât mai dese alături de cel mic și fă-l să se simtă în siguranță, astfel încât să-i placă să călătorească alături de tine.

Sursă: Digital Workforce

Sursă foto: pexels

Comments

comments