Esti aici
Femeia.ro > Familie > Cum te refaci dupa operatia de cezariana?

Cum te refaci dupa operatia de cezariana?

In primele ore dupa operatia de cezariana, lucrurile par destul de usoare; mai greu este cand trece complet efectul anesteziei. Durerile sunt mari la orice miscare, dar poti sa le faci fata. Initial, incearca sa tusesti si sa respiri adanc. E foarte bine ca in prima zi sa faci aceste scurte exercitii, pentru a reface capacitatea plamanilor si a ajuta corpul sa se obisnuiasca din nou cu miscarea. Este dureros, dar daca amani, durerea va fi si mai mare. Medicii recomanda chiar ca in a doua sau cel tarziu in a treia zi dupa operatie sa cobori singura din pat.

Vindecarea inciziei

Dureaza, in principiu, aproape sase luni. Este posibil sa simti chiar si dupa aceasta perioada o amorteala in zona abdomenului, pana cand nervii se vor reface (regenerarea va fi completa dupa 6-9 luni de la nastere). Daca esti mai durdulie, dar si daca erai mai slaba si ai luat mai mult de 15 kilograme, exista posibilitatea ca incizia sa se vindece anevoios. Este bine ca dupa baie, zilnic, sa speli rana cu rivanol.

Baia pe bucati – obligatorie

In primele 4-6 saptamani, nu se recomanda baia, nici dusul total. Spalatul pe bucati este obligatoriu, la fel ca si toaleta vaginala, asemenea celei care ti se face de doua ori pe zi, in spital, cu betadina.

Reluarea activitatilor si refacerea siluetei

Activitatile normale pot fi reluate dupa 4-6 saptamani, iar activitatea sexuala, dupa aproximativ opt saptamani, dar neaparat cu avizul medicului curant.

Cat despre silueta, dureaza aproape un an pana sa revii la dimensiunile initiale. Cand te simti refacuta, poti face exercitii usoare pentru intarirea muschilor abdominali: mersul pe jos in ritm alert, inot, exercitii in apa si, mai tarziu, chiar mersul pe bicicleta. Atentie: daca simti un cat de mic inconfort sau ameteli usoare, renunta la exercitii pentru 2-3 saptamani.

  • Nu se recomanda centura, dar poti folosi niste pantaloni scurti elastici (nu foarte stransi).
  • Nu ridica greutati mari si nu urca prea des scarile! Cel putin pana cand se va vindeca incizia.

Comments

comments

Lasă un răspuns