
In Romania, 4% dintre copii sunt supradotati, dublu fata de media Europei. Cu toate acestea, abilitatile lor deosebite nu se regasesc in adultii de mai tarziu. De ce?
Sunt conditiile atmosferice din Romania improprii dezvoltarii? Se „prostesc” geniile pe masura ce inainteaza in varsta? Nu. Pur si simplu, societatea romaneasca nu stie cum sa aiba grija de acesti copii iesiti din comun.
Parintii
Parintii nu stiu sa descopere, nici sa justifice talentele si abilitatile copiilor lor. Daca un copil supradotat ia note proaste la scoala, parintii ii angajeaza un meditator si sufera ca micutul lor nu face progrese. Nu observa insa ca scrie poezii si ca are in vocabular cuvinte pe care nici adultii nu nu le cunosc. Mai toti si-ar dori un copil geniu. Dar un geniu productiv, in sensul ca ar prefera sa devina un al doilea Hagi, nu un al doilea Einstein. Avea Einstein banii lui Hagi? Nici vorba!
Atentie insa: copiii cu o inteligenta deosebita sunt deseori emotivi si extrem de sensibili, ceea ce face ca expunerea lor publica de catre parinti sa fie o corvoada pentru ei. Unii capata chiar frustrari sociale majore, incercand sa-si ascunda capacitatile deosebite. Multi devin la maturitate introvertiti si necomunicativi, dedicandu-se unor hobby-uri in care isi vor dezvolta potentialul propriu, departe de ochii lumii.
Sistemul
Dintre miile de fundatii, societati si organizatii care se ocupa in Romania de copii defavorizati sau cu dizabilitati, exista doar cateva care desfasoara programe speciale pentru sustinerea copiilor supradotati. Iar acestea rareori obtin fonduri din alta parte decat din sponsorizarile oamenilor de afaceri.
Este adevarat ca micutii cu probleme de sanatate au mai mare nevoie de ajutor si de mai mult timp, dar nu e pacat de atata inteligenta irosita?
In acest moment, in Romania exista totusi cateva centre de excelenta si chiar un centru de instruire diferentiata (CNID), in care acesti copiii iesiti din comun pot invata mai mult, mai bine, mai altfel. Chiar si Ministerul Educatiei recunoaste ca la noi in tara se face prea putin pentru acesti copii. Olimpiade, concursuri scolare, scoli de excelenta si atat!
Blazarea
De cele mai multe ori, copiii supradotati se simt stigmatizati. Sunt altfel decat colegii lor, plictisiti de lucruri pe care le inteleg mult prea repede, satui de glumele celor mici si de lipsa de intelegere a celor mari. Astfel, pot ajunge frustrati, introvertiti, luptand impotriva unei societati care nu-i intelege. Nu o data, ajung chiar sa comita delicte. Daca societatea nu-i ajuta, ei acumuleaza atata frustrare incat se pot razvrati impotriva celor din jur, devenind infractori.
Ce inseamna supradotat?
Daca la doi ani pustiul tau stie sa numere pana la 100 nu inseamna ca are o inteligenta iesita din comun. Un exemplu raman marile minti ale omenirii, care in copilarie erau considerate prea… incete. Einstein nu a vorbit pana la trei ani. Era un copil retras, preocupat de lucruri pe care cei de varsta lui nu le intelegeau, nu se adapta la scoala, iar profesorii il considerau un copil-problema. La 12 ani insa, invata singur geometria euclidiana.
Supradotat inseamna calitati intelectuale, artistice si/ sau de creativitate iesite cu mult din comun. Copilul supradotat este acel copil cu o capacitate intelectuala superioara mediei (peste 130), care se maturizeaza mai repede, isi dezvolta capacitatea metacognitiva si intuitia in rezolvarea problemelor la o varsta timpurie, are talent creativ. Supradotarea se defineste folosind factori de tip IQ (coeficient de inteligenta), SQ (coeficient de spiritualitate), EQ (coeficient de sensibilitate emotionala) etc.
Adevarat si fals despre copiii-minune
- Sunt cei mai buni din clasa – FALS. Copiii supradotati sunt, de cele mai multe ori, neadaptabili si delasatori la scoala.
- Sunt demni de invidie – FALS. Faptul ca dezvoltarea lor mentala a depasit-o cu mult pe cea cronologica este o povara pentru ei.
- Au nevoie de programe speciale – ADEVARAT. Chiar daca indeobste se descurca singuri, au nevoie de atentie speciala. Aceasta nu este insa echivalenta cu expunerea publica, nici cu suprasolicitarea talentelor speciale.