Esti aici
Femeia.ro > Familie > De ce e trist copilul meu?

De ce e trist copilul meu?

Te gandesti ca il doare ceva, dar nu e asta. Sau ca l-a suparat vreun copil. Nu, iti raspunde si adopta din nou atitudinea care-ti rupe inima. Poate e o intamplare, chiar si copiii de 8-10 ani se intristeaza cateodata. E posibil sa nu stie jocul cu pricina ori isi doreste o jucarie pe care i-ai refuzat-o dintr-un motiv bine intemeiat. Tristetea insa persista si acasa, si la scoala, timp destul de indelungat. Care sa fie motivul?

 

Casa trista, copil abatut

Pentru copii, cel mai frecvent motiv de suparare si insingurare este situatia de acasa. Daca asista la conflicte, daca familia are greutati sau o persoana apropiata celor mari este foarte bolnava, copilul intelege ca se intampla ceva nefiresc. Iar daca, din dorinta de a-l proteja, tineti secreta problema, copilul se va simti si mai trist. In primul rand, pentru ca isi imagineaza ca din cauza lui atmosfera de acasa nu mai e la fel ca inainte. Daca, mai grav, mami si tati nu se mai inteleg, dar se chinuiesc sa pastreze aparentele pentru el, va simti, mai devreme sau mai tarziu, falsitatea si, din nou, va crede ca el este vinovat.

 

Puterea unui secret

Daca micutului i s-a intamplat ceva de care se rusineaza sau ii este frica de pedeapsa, va tine secretul, iar acesta il va macina, il va sustrage din viata lui obisnuita, il va determina sa fie mereu intors pe dos. Intamplarea poate fi banala: si-a pierdut stiloul cel scump sau a stricat ceva. A facut o boacana la scoala ori vreun coleg l-a necajit. Pentru el insa, banalitatea are caracter de catastrofa.

Ce-i de facut? Sa vorbesti cu el. In joaca sau pe ocolite, fa-l sa-ti spuna ce l-a intristat. Apoi, incearca sa clarifici lucrurile. La fel, cu calm si caldura. Nu pune presiune pe el intrebandu-l din cinci in cinci minute ce are., pentru ca nu-ti va spune! Totul trebuie tratat cu tact si diplomatie, iar explicatiile sa fie cat mai cinstite, de la egal la egal. Daca totusi aceasta stratagema nu functioneaza, iar tristetea copilului este de lunga durata, cu manifestari colaterale, este bine sa consulti un specialist in psihologie pediatrica.

 

Cum isi manifesta tristetea

  • Uneori, supararile puiului tau nu sunt vizibile cu ochiul liber, fiindca el le piteste bine sub diverse masti:
  • Ascunde adevaratul motiv de tristete acuzand dureri fizice: de burta, de picioare, de cap, ba, uneori, varsaturi.
  • E hiperactiv: nu se poate concentra niciodata, nu are rabdare sa faca nimic pana la capat; secretul tristetii il macina si nu se gandeste la altceva.
  • Isi schimba obiceiurile: nu-i mai plac jucariile de care altadata nu se despartea, evita locurile din care nu se intampla sa lipseasca.
  • Devine agresiv: arunca, striga, respinge. Pe scurt, isi ascunde adevaratele sentimente.

Comments

comments

Lasă un răspuns