Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > De ce sa nu strigi la copilul tau

De ce sa nu strigi la copilul tau

De ce sa nu strigi la copilul tau – Nu este uşor să-ţi păstrezi calmul, dar nici să strigi la copil nu este o soluţie. Totuşi, dacă ai ajuns în această situaţie şi, mai mult, realizezi că ai început să ridici vocea la el în mod regulat, întreabă-te ce are de câştigat copilul tău dacă strigi la el. Iată, mai jos, câteva aspecte care ar trebui să te convingă să cobori vocea şi să te calmezi înainte de a aborda o situaţie-problemă care vizează copilul.

6 motive ca să nu strigi la copil

1. Îţi înveţi copilul că agresivitatea este un lucru acceptabil. El va înţelege că strigatul este un mod acceptabil de comunicare şi-şi va însuşi acest obicei.
2. Este doar o soluţie de moment Pe moment, vei obţine rezultatul pe care-l doreşti dar, dacă strigi regulat la el, copilul se va obişnui şi te va ignora.

3. Este un gest lipsit de respect Cum te simţi când şeful, partenerul sau oricine altcineva strigă la tine? Nu este bine, nu-i aşa? Simţi mânie, eşti rănită şi, în loc să analizezi la rece situaţia (cum poţi face asta când cineva ţipă la tine?), te concentrezi asupra sentimentelor tale. Gândeşte-te ce înseamnă asta pentru copilul tău, cum poate face faţă acestor momente şi cât de copleşit se simte.
4. Se închide în el sau se înfurie Acestea sunt cele două arme de apărare ale unei persoane la care se ţipă, inclusiv ale unui copil. Ce ai de câştigat dacă-l aduci pe copil în situaţia de a apela la ele?

5. Îi arăţi că nu îţi poţi controla sentimentele. Poţi să dezaprobi comportamentul, să-l sancţionezi, dar nu să strigi – devii un adult iraţional, care dă un spectacol nepotrivit unui copil, care – în loc să tragă o învăţătură dintr-o situaţie – este supus unei agresiuni verbale.
6. Strigatul la copil este la fel de nociv ca lovirea. Studii recente indică faptul că strigatul, insulta sau orice formă de agresiune verbală au efecte la fel de dăunătoare ca agresiunea fizică. De asemenea, copiii care au fost supuşi la acest tip de disciplinare verbală sunt predispuşi la depresie sau comportamente antisociale.
Foto: Guliver/ Thinkstock

Articol exclusiv online
Text: echipa Femeia.
Sursa foto: pixabay.com/

Comments

comments