Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Dupa nastere, bucurie sau neliniste?

Dupa nastere, bucurie sau neliniste?

Sarcina si nasterea produc psihicului si organismului femeii schimbari pentru care unele dintre ele nu sunt pregatite. Ceea ce trebuie sa para un proces fi resc al vietii proaspetei mamici se transforma intr-un chin teribil si de neindurat, mai ales daca ea nu se bucura de sprijinul celor dragi in perioada imediat urmatoare nasterii. Tocmai de aceea, rolul sotului sau al familiei este foarte important in aceste clipe.

Cauzele declansarii depresiei

Deocamdata nu se stie sigur care sunt motivele pentru care unele femei se adancesc intr-o stare de anxietate, cuprinsa de ganduri negre si nelinisti imediat dupa nastere. Se banuieste ca ar fi vorba despre modifi carile hormonale ce intervin in timpul sarcinii. Nivelurile de estrogen si progesteron cresc mult de-a lungul celor 9 luni, pentru ca dupa nastere sa revina la nivelul de dinainte.

In plus, unele dintre femei realizeaza abia in acest moment ca venirea pe lume a copilului inseamna o responsabilitate mare, dar si schimbarea prioritatilor ori a stilului de viata. Cel putin in primele luni de viata ale bebelusului, acesta va impune ritmul sau mamei care poate fi depasita de situatie si obosita de noul ciclu trezire-culcare. De-aici si pana la depresie nu mai e decat un pas.

Schimbarile din comportamentul mamicii o afecteaza insa nu numai pe ea, ci si pe cei din jur. Sot, prieteni sau parinti, toti sunt martorii problemelor emotionale ale femeii. In cazul in care mama are o depresie prelungita, marcata de perioade de anxietate ori stari de nervi, copilul este primul care va simti acest lucru.

Fie nu i se acorda atentia de care are nevoie, fie interesul mamei pentru el devine exagerat. Sentimentele materne care incep sa se dezvolte inca din primele luni de sarcina, atasamentul fata de bebelus, schimbul emotional dintre cei doi au de suferit.

Casnicia, in pericol

Statisticile spun ca multe familii se destrama in primii ani dupa nasterea copilului. Venirea acestuia pe lume este un moment stresant nu numai pentru femei, ci si pentru barbati.

Motivele de nefericire si neintelegere pot fi numeroase si pentru domni, in aceasta perioada: de la reprosurile si starile de nervozitate ori depresie ale sotiei pana la ideea ca pierde teren in fata nou-venitului care acapareaza intreaga atentie a femeii iubite. Important e sa nu se ia hotarari drastice in aceasta perioada.

Pentru cineva care are de-a face cu o tanara mamica afectata de depresia postpartum, e bine de stiut ca acum are nevoie sa fi e inconjurata de toata intelegerea, suportul si dragostea de care se poate da dovada. Femeia trebuie sa stie ca nu este singura in incercarea ei de a fi o mama buna si ca se poate sprijini pe sot, parinti sau prieteni ori de cate ori este in impas.

Mamica trebuie sa fi e incurajata de sot sa ia pauze de-a lungul unei zile cand sa se ocupe doar de ea. Un moment prielnic pentru acest lucru ar fi seara, cand tatal poate face o ora sau doua de plimbare cu cel mic in aer liber, timp in care emeia se poate odihni.

3 sfaturi

Discuta despre problemele tale! Nu ascunde fata de sot sau apropiati situatiile neplacute prin care treci. Vorbeste pana vei fi auzita!

Iesi la plimbare cu cel mic in fiecare zi. E posibil sa intalnesti femei care au trecut prin aceleasi clipe neplacute si care iti pot da un sfat.

Nu te izola de prieteni! Daca vor sa te viziteze, intampina-i cu bratele deschise.

Statistica

14% din femei si 10% din barbatii acestora sufera de depresie postpartum.

Comments

comments

Lasă un răspuns