Esti aici
Femeia.ro > Familie > Efectele secundare ale pilulelor contraceptive

Efectele secundare ale pilulelor contraceptive

Pilulele contraceptive, bazate pe hormoni pot avea o serie de simptome neplăcute. Atâta vreme cât acestea simptome nu devin suferințe și dacă pilulele au fost recomandate de medicul tău în urmă unor investigații și a evaluării stilului tău de viață, aceste neplăceri dispar după circa o lună, după ce organismul se adaptează la tratament.

Cel mai bun tratament este o doză de răbdare. Se poate vorbi despre recații adverse la administrarea pilulelor contraceptive la o luna din momentul începeri tratamentului. Dacă după acest interval simptomele nu dispar complet este posibil că organismul tău să nu tolereze aceste medicamente.

Iată care sunt cele mai comune efecte secundare ale pilulelor contraceptive.

Greață – este simptomul care dispare cel mai greu și apare cel mai repede. Cel mai bine este să iei piula la ore fixe, seara, mereu după masă. Să faci multă mișcare fizică, în perioadă de adaptare, este o bună soluție. Greață matinală este un alt simptom neplăcut al pilulelor contraceptive. Cea mai bună soluție este cea pe care o folosesc femeile însărcinate: ceva uscat și sărat dimineață. Cel mai bine un biscuite sărat. Masă de dimineață, cât mai repede după ce te-ai trezit este o altă soluție bună. Grețurile dispar după circa o săptămână.

Dureri de cap, amețeli, sesibilitate exagerată a sânilor. Soluția este să ai puțină răbdare. Toate efectele secundare din această categorie dispar după un anume interval de timp. Este nevoie de circa două-trei săptămâni pentru că organismul să se adapteze la efectele secundare ale pilulelor contraceptive, interval de timp după care aceste fenomene neplăcute dispar.

Sângerări neașteptate – este cea mai neplăcută situație. Este unul din efectele secundare de adaptare și este imprevizibil. Poți preveni fenomenul luând pilula exat la aceeași oră. O recomandare practică – folosește sisteme de protecție în prima luna de anticoncepționale. Dacă sângerările neașteptate apăr și după o lună vorbește cu medicul tău.

Scăderea libidoului este un simptom care, dacă apare, nu trece. De cele mai multe ori acesta este semnul că respectivele pilule nu sunt potrivite pentru ține. Îți poți da seamă singură dacă este ceva ce nu merge și trebuie să vorbești imediat cu medicul tău.

Schimbări bruște de dispoziție. Întradevăr pilulele contraceptive pot face din tine o persoană tare sucită. Noroc că poți filtra prin rațiune aceste stări. De regulă trec în câteva săptămâni. Trebuie spus că toate pilulele hormonale pot provocă această problemă. Uneori, pentru a combate efectul, pilula este asociată în prima perioadă de administrare cu un antidepresiv ușor.

Articol exclusiv online
Text: Otilia Ignat
Sursa foto: FreeDigitalPhotos

Comments

comments

Lasă un răspuns