Esti aici
Femeia.ro > Familie > Esti un model pentru copilul tau?

Esti un model pentru copilul tau?

Nu de putine ori, cand comportamentul unui copil lasa de dorit, vina este aruncata in carca celor sapte ani de-acasa. Pe buna dreptate! Inca de la nastere pana in perioada vulnerabila a adolescentei, copilul gaseste in familie un model pe care treptat il preia si-l imita si care ii va influenta personalitatea pentru totdeauna.

Puterea exemplului

Ce exemplu ar putea fi mai la indemana pentru un prichindel decat parintii lui, care-i sunt mereu prin preajma? Daca vrei sa ai un copil model, fii chiar tu un model de comportament pentru el! Chiar si gesturile simple conteaza:

  • Nu-l dojeni prea aspru, mai ales in public. Nu folosi cuvinte dure la adresa lui si, mai ales, tine minte ca bataia nu-i rupta din rai.
  • Relatia de iubire dintre parinti are un impact puternic asupra celui mic. Tensiunile dintre voi ii creeaza o stare de nesiguranta, uneori chiar si un sentiment de vina. Nu te certa cu tatal lui cand e de fata si nu accepta niciodata in preajma un barbat agresiv cu cel mic sau cu tine.
  • Asculta-l cu rabdare cand are ceva sa-ti spuna si nu-l repezi. Altfel, iti va fi greu sa-i reprosezi ceva daca te intrerupe, la randul lui, cand tu vorbesti.

  • Cand esti cu el in oras, cedeaza locul in autobuz unei femei insarcinate, ajuta un batran sa traverseze, apoi explica-i de ce e frumos sa procedezi asa. Vazandu-te pe tine, o sa-si doreasca sa faca la fel.
  • Nu arunca pe strada nici macar o guma de mestecat sau un muc de tigara, pentru ca iti vei pierde credibilitatea cand o sa-i ceri sa nu arunce, la randul lui, vreo hartie mototolita.

Deschizator de… inimi

Unii copii sunt in asa masura influentati de modelul parintelui de sex opus incat, ajunsi la maturitate, cauta in mod inconstient trasaturile mamei, respectiv ale tatalui in persoana care urmeaza sa le devina partener de viata.

Se spune ca adultii care isi exprima cu dificultate sentimentele sunt copiii ai caror parinti au fost zgarciti, la randul lor, in cuvinte si gesturi dragastoase.

Nu ezita sa-i spui ca-l iubesti – sunt doua cuvinte simple, dar care i se intiparesc in suflet si ii va fi si lui mai usor sa le rosteasca. Sa-l imbratisezi, sa-l alinti, sa-l saruti de noapte buna – va invata de la tine si o va face si el.

Comments

comments

Lasă un răspuns