Esti aici
Femeia.ro > Familie > Frica de iubire: cum se manifestă și ce efecte negative are?

Frica de iubire: cum se manifestă și ce efecte negative are?

Frica de iubire

Temerile și anxietățile femeilor pot avea cele mai variate cauze și pot îmbrăca multe forme. Paradoxal, una dintre ele este teama de iubire, de o legătură stabilă și durabilă. Multe femei nici nu își dau seama că suferă de așa ceva.

Te întâlnești deseori cu bărbați, ai admiratori, nu duci lipsă de complimente, dar totuși nicio relație nu se concretizează. Cauzele pot fi numeroase, însă una dintre ele este frica de a stabili o legătură trainică. Și nu, nu te gândi că doar bărbații simt acest lucru. Auzim despre sau chiar cunoaștem personal bărbați interesați de o aventură și care nu vor ceva mai mult.

Trebuie să știi că și femeile pot proceda la fel, multe fără să fie conștiente de acest lucru. Există însă și destul de multe femei care se tem de o relație fie pentru că se simt sufocate, fie pentru că au fost profund rănite cu ceva timp în urmă, fie pentru că pur și simplu le place să cunoască bărbați cu care să aibă doar aventuri. Faci și tu parte dintre aceste femei cărora le este frică de iubire?

Iată câteva semne care indică frica de iubire:

Îl vrei mereu pe cel pe care nu-l poți avea

În mod evident te interesează bărbații inaccesibili pentru că această situație îți permite să nu ai o relație, iar subconștientul tău știe asta. Dacă ai pățit așa ceva de mai multe ori, ar trebui să te întrebi de ce te atrag acești bărbați care par o adevărată misiune imposibilă. Este vorba de fructul oprit? Sau poate doar de autoprotecție?

Citește și: Dragostea pe internet este reală sau virtuală?

Vă întâlniți rareori la tine acasă

Te întâlnești de mai mult timp cu un bărbat, dar preferi să mergeți la el acasă. Nu l-ai invitat niciodată sau foarte rar la tine și nu te simți confortabil când el aduce vorba de acest lucru. Asta ar trebui să-ți dea de bănuit, pentru că acest comportament arată foarte clar că nu ești încă pregătită să lași pe cineva să intre în viața ta, în căminul tău, în intimitatea ta. Vrei să-ți păstrezi libertatea și să ai mereu un loc de retragere care este numai al tău. În plus, apropierea prea mare și dependența reciprocă sunt două lucruri care îți inspiră o frică irațională.

Durează mult timp până începi să vorbești despre o „relație“

Te întâlnești deja de ceva vreme cu un bărbat, îți place de el, vă simțiți bine împreună, dar pur și simplu nu vrei să-l asociezi cu ideea de „relație“. Poate ți se pare că acest cuvânt ar „oficializa“ legătura dintre voi? Oricum ar sta lucrurile, este de știut că în fond nu contează atât de mult ce spui cât mai degrabă ce faci, cum te comporți. De fapt, ești deja într-o relație de mult timp, dar pur și simplu nu ai curaj să vorbești despre asta, nici măcar cu tine însăți.

Găsești mereu detalii care nu-ți plac

Liviu era foarte drăguț, Mircea era un bărbat inteligent, Radu era grozav, dar niciunul dintre ei nu părea să fi fost perfect pentru tine. Chiar și atunci când ești îndrăgostită găsești mereu câte un mic detaliu care te împiedică să iubești din toată inima. Este posibil să fii foarte pretențioasă tocmai pentru că ți-e teamă că relația ar putea deveni foarte serioasă. Amintește-ți însă mereu că nicio relație nu este perfectă, niciun om nu este perfect, nici măcar tu. De fapt, ceea ce ne face atrăgători și interesanți sunt tocmai micile imperfecțiuni. Lasă-te în voia iubirii; altfel, îți pui singură piedici în calea fericirii.

Citește și: Terapia de cuplu, o vestă de salvare 

Dacă ai bifat aceste semne, n-ar strica să-ți faci o mică autoanaliză pentru a afla care sunt motivele fricii tale. Dacă preferi viața de celibatară, foarte bine, un om poate fi împlinit indiferent de statutul lui civil și social. Dacă totuși îți dorești o legătură, ar fi bine să înțelegi care sunt cauzele pentru care te împiedici mereu de obstacole în acest domeniu al vieții. Un psiholog îți poate oferi consilierea de care ai nevoie în câteva ședințe.

… iar atunci când cineva îşi întâlneşte cealaltă jumătate, adevărată jumătate a sinelui, indiferent dacă este vorba despre o persoană iubita din tinereţe sau o alta de un fel diferit, cuplul se pierde în minunăţia dragostei, prieteniei şi intimităţii, şi nici unul dintre parteneri nu va ieşi din privirea celuilalt, ca să zic aşa, nici măcar pentru o clipă… Platon

 

 

 

Articol preluat din revista Femeia de Azi, 2018

Sursă foto: iStock

Comments

comments

Lasă un răspuns