Esti aici
Femeia.ro > Familie > Incurajeaza-ti copilul sa se joace afara

Incurajeaza-ti copilul sa se joace afara

 

În zilele noastre nu este foarte dificil să dai peste un copil care poate mânui un aparat electronic asemeni unui expert. Puşti care nici măcar nu ştiu alfabetul sunt receptivi în privinţa tehnologiei, asta fără a depune efort aproape deloc, parinţii găsind că e din ce în ce mai greu să limiteze accesul copiilor la internet.  Această schimbare a stilului de viaţă duce la dispariţia jucatului afară din casă.

Tehnologie Vs Jucatul Afară

În fiecare zi, noi aplicaţii pentru copii sub 8 ani sunt create, fiind uşor de descărcat pe tablete şi telefoane mobile. Sigur, acestea sunt adesea educative, deci a-i permite copilului tău să se bucure de ele aduce şi beneficii. Cu toate acestea, expunerea la aceste metode de  învăţare nu prea îi mai lasă loc copilului aflat în creştere pentru ieşitul afară din casă şi jucatul în aer liber. În lupta dintre natură şi tabletă, cea din urmă caştigă, de cele mai multe ori.

Putem înţelege farmecul tehnologiei asupra unui copil, în era digitală. Copiii  rămân concentraţi asupra unui lucru pentru puţin timp, iar aplicaţiile digitale le permit să schimbe rapid jocurile, în momentul în care s-au săturat de cel pe care-l joacă. Şi nu este vorba doar de copii- părinţii pot observa comfortul de a nu trebui să faci curat după o sesiune de joacă, unii găsind că e mai uşor să-şi vadă de treabă, în timp ce copiii sunt concentraţi pe calculatoare, tablete, şi alte dispozitive electronice.

Dar de ce este important să încurajezi copiii să renunţe la dispozitivele electronice pentru un timp, şi să se joace afară?

1.Pentru că se dezvoltă din punc de vedere fizic. Participarea în mod activ la jucatul în natură îmbunătăţeşte sănătatea fizică. Face sistemul imunitar  mai puternic, ajutându-i pe copii să devină mai puţin vulnerabili la boli, dacă atunci când vor creşte vor duce un stil de viaţă sedentar. Afară, sunt mai multe şanse ca ei să alerge, să sară, şi să ţopăie- perminţându-le, astfel, să facă zilnic exerciţiul fizic necesar pentru a se menţine în formă la o vârstă fragedă. 

2. Pentru că îşi fac prieteni şi işi dezvoltă abilităţile sociale. Când se joacă împreună cu cei de vârsta lor , copiilor li se acordă şansa de a-şi învinge timiditatea şi de a învăţa cum să funcţioneze într-un grup.  Li se dezvoltă  abilităţi sociale, precum cooperarea, spiritual de lider, şi sensibilitatea la nevoile altora.

3. Pentru că îi face mai creativi. Fără acces la internet, copiii, mai mult ca sigur, îşi vor folosi imaginaţia pentru a face ca ora de joacă să fie distractivă şi interesantă. Vor fi puşi pe inventat jocuri şi pe crearea propriilor reguli. Asta-i învaţă să gândească liber.

Cu toate aceste avantaje ale jucatului în aer liber, nu este la fel de uşor să dai farmec terenului de joacă, cum era înainte, când construirea unui fort era mai incitantă decât  să te joci pe calculator. În zilele noastre, copiii cer mai degrabă dispozitive electronice decât jucării.

Să creşti un copil în secolul 21 este , într-adevăr, o provocare pentru părinţi să găsească un echilibru între tehnologie şi jucatul în natură. 

Totuşi nu trebuie să-ţi pierzi speranţa, pentru că există câteva soluţii care are putea schimba modul de joacă al copiilor tăi şi i-ar putea entuziasma în privinţa jucatului în aer liber. 

Dă-le voie să facă mizerie. Copiii sunt adesea descurajaţi să se murdărească la locul de joacă, dar acele pete de vopsea şi urme de pământ le dezvoltă creativitatea cel mai mult. 

Dă-le idea de a-şi construi propriul spaţiu de joacă. Încurajează-I să-şi construiască o casă de joacă, un fort, sau un cort care poate servi pe post de ,,cartier general” secret, atunci când se joacă. 

Arată-le că se pot distra şi afară. Copiii sunt adesea influenţaţi de stilul de viaţă al părinţilor. Dacă eşti genul de părinte ale cărui mijloace de recreere se regăsesc doar între cei patru pereţi ai casei, poate este timpul să încerci ceva nou! Du-te în vacanţă la camping, sau cheamă-ţi prietenii la grătar. Copiii voştrii vor deveni prieteni instant, în timp ce tu iei masa împreună cu prietenii tăi. 

Tu ce soluţii ai găsit pentru a-ţi încuraja copilul să se joace afară?

Comments

comments

Lasă un răspuns