Esti aici
Femeia.ro > Familie > Lucruri pe care nu le spui copilului

Lucruri pe care nu le spui copilului

Incearca, incearca, pana reusesti

„Stiu ca poti mai mult de atat.” Ai o fiica si esti frustrata pentru ca tu stii ca poate fi mult mai buna decat este in scoala? Orice comentariu care lasa de inteles ca nu esti multumita de ea poate lasa ceva urme in comportamentul ei. Trebuie sa o ajuti sa se descopere si sa-si cunoasca limitele, daca te plangi de ea de parca nu ar fi in camera cu tine nu o vei ajuta cu nimic.

Mancarea conteaza

„Esti sigura ca vrei si prajitura asta?” Daca ai un copil grasun, trebuie sa-l ajuti din umbra si nu direct, sa scape de problema greutatii. Daca stai cu batul pe el zilnic si ii iei mancarea din fata, el va manca pe ascuns. Schimba-i dieta si ofera-i fructe in loc de prajituri.

Gresit, gresit

„Tu niciodata nu…tu intotdeauna faci…” Aceste expresii ti se infing in minte pentru totdeauna. Venite de la parintii tai sunt chiar mai dureroase. Este copilul tau si tu trebuie sa-l ajuti cum poti mai bine sa reuseasca ceea ce isi propune, tocmai de aceea nu folosi niciodata aceste doua expresii.

De ce? Pentru ca asa spun eu

I-ai dat un task copilului iar acesta intreaba de ce trebuie sa-l duca la bun sfarsit? Nu-i raspunde cu: pentru ca asa spun eu. Nu va intelege nimic si va fi frustrat de situatie. El trebuie sa stie tot timpul motivele pentru care este pus sa faca diverse lucruri, chiar daca uneori nu le intelege, mai tarziu va sti exact ce se intampla.

Minciuni nevinovate

E adevarat ca nu-i poti spune tot timpul adevarul insa cand este cazul trebuie sa fii putin realista. Nu-l pacali ca prima zi de scoala va fi minunata pentru ca probabil nu va fi si se va speria foarte tare. Mai ales, ca iti vei pierde credibilitatea in fata lui.

Nu-mi plac amicii tai

Da, este normal sa existe cate un pusti care sa nu-ti placa dar care sa-i placa insa pustiului tau. Daca ii spui asta copilului in fata: nu te juca cu Razvan pentru ca nu este un amic bun, pustiul tau va intrigat si isi va dori mai tare sa se joace cu el. Incearca sa discuti cu el si sa afli de ce ii place sa stea cu Razvan si mai ales ce anume fac ei impreuna.

Lasa-l si pe el

Daca face ceva prin casa si nu face bine, nu-i spune: nu faci bine, lasa ca fac eu. Arata-i cum si apoi lasa-l tot pe el. Daca nu reusesti nici a doua oara, incearca pana ii iese exact ce si-a propus.

Scuteste-l de comparatii

„Uite, Razvan la varsta ta stie sa faca …..” Nu este deloc sanatos sa-l compari cu prietenul lui, fratele lui sau oricare alt copil de varsta lui. El este copilul tau si pentru tine el este cel mai bun. Iar daca nu stie sa faca ceva, ajuta-l, nu-l frustra pentru nimicuri.

Comments

comments

Lasă un răspuns