Esti aici
Femeia.ro > Familie > Mami se mărită

Mami se mărită

Se întâmplă adesea ca, în faţa ofiţerului stării civile, viitoarea soţie să fie alături nu doar de părinţi, ci şi de copilul dintr-o căsătorie anterioară. Ţi-e cunoscut tabloul? Află cum procedezi ca prichindelul să nu se simtă nedreptăţit, iar tu să te bucuri de armonie în cuplu!

„Mă iubeşti pe mine, trebuie să-mi iubeşti şi copilul“, eşti tentată să-i spui celui cu care te-ai hotărât să întemeiezi o nouă familie sau cu care ai făcut-o deja. E inutil să i-o ceri pur şi simplu. El va avea nevoie de timp nu doar pentru a se obişnui cu situaţia, ci şi pentru a se apropia de copilul tău, a se împrieteni cu el şi a-l iubi. Şi nu-i de mirare câtă vreme unii taţi au nevoie de timp să se obişnuiască până şi cu prezenţa propriului copil. Iar pentru a deveni un tată responsabil, este nevoit să parcurgă mai multe etape, fiecare dintre ele ascunzând o serie de „verificări“ în ce priveşte capacitatea de a fi un bun părinte – cu alte cuvinte, învață să fie tată. Cu atât mai mult cu cât rolul pe care îl va juca este de tată de-al doilea.

Aşadar, nu te aştepta ca soţul să se arate prea entuziasmat de rolul pe care pretinzi că trebuie să şi-l asume. A intra în rolul de părinte vitreg este o mare provocare, e o experienţă dificilă. Deseori, nu doar pentru el, ci pentru toţi membrii noii familii. Aşadar, va trebui să vă înarmaţi amândoi cu răbdare, să daţi dovadă, fiecare în parte, de mult tact şi delicateţe.

Noi trei împreună

„Ne era atât de bine când eram doar noi doi, eu şi mami!“, şi-ar putea spune copilul care respinge un nou membru al familiei. Pe lângă faptul că se apără de necunoscut, este gelos și nu vrea s-o împartă cu nimeni pe mama lui. Explică-i cu calm situaţia, petreceţi cât mai mult timp toţi trei şi fă tot ce ce-ţi stă în putinţă ca prichindelul şi soţul să se împrietenească. Ai încredere în dorinţa lor de a intra în contact, chiar dacă o bună perioadă va fi mascată de teamă şi neîncredere. Singurul lucru pe care poţi să-l faci e să-ţi încurajezi copilul să petreacă mai mult timp cu noul tată. Iar pe acesta din urmă, să comunice cu copilul.

O mână de ajutor apreciată

E foarte important ca actualul soţ şi copilul să se antreneze în activităţi comune (repararea obiectelor din gospodărie care s-au defectat, construirea unei colivii, de exemplu, lucru ce necesită o atentă îmbinare a pieselor prin folosirea diverselor materiale şi instrumente), în care prichindelul să fie şi observator, şi participant activ, un ajutor preţios, chiar dacă nu face decât să aducă ustensilele necesare. Nu contează cu ce anume se îndeletnicesc, important e ca partenerul tău de viaţă să ceară ajutorul copilului. De pildă, micuțul va fi încântat dacă soţul tău îi va repara bicicleta stricată sau îi va umfla cauciucurile. Şi, chiar dacă nu este necesar, sugerează-i noului partener de viaţă să-l roage (sau fă-o chiar tu) să-i dea un instrument oarecare ori să ţină roata. Ca şi cum altfel nici că s-ar fi descurcat! Copiii sunt foarte încântaţi să-i ajute pe adulţi în ce fac, se simt şi ei mari, o dorinţă ascunsă a fiecăruia.

Dacă noul tău partener de viaţă nu e maestru la meşterit, s-ar putea încumeta să îmbine piesele unui joc de puzzle, dând impresia că nu se prea pricepe şi să roage puştiul să-l îndrume. Copilul nu va ezita s-o facă, simţindu-se nu doar util, ci şi foarte important.

Cadourile şi rolul lor

Un rol important în apropierea dintre partenerul tău de viaţă şi copil îl joacă darurile. E ştiut că o bună metodă de a cuceri inima oricărui copil este să-i faci surprize plăcute. Nu-i nevoie să i se dea cadouri costisitoare, sunt suficiente mici atenţii care să-i arate că i se acordă atenţie. Dar asta nu înseamnă nicidecum că poţi cumpăra inima unui copil. Dacă soţul tău îi va face cadouri, dar nu va comunica suficient cu el, copilul va simţi răceala şi nu va face decât să se bucure de cadou, fără a-şi schimba însă atitudinea neprietenoasă faţă de cel care i l-a oferit.

Și copiii au treabă!

Copiii sunt atraşi ca de un magnet de activităţile adulţilor. „Ce interesant e să-i ajuţi la treabă pe mama sau pe tata, fie el şi vitreg!“, ar putea gândi el. Cu condiţia să i se dea o asemenea ocazie. De ce n-aţi face-o? Mai ales că nu va fi doar o ocazie de a se apropia de cel care ocupă locul părintelui lipsă, ci îl va ajuta să se dezvolte. Încredinţându-i-se responsabilităţi, ca și celor mari, copilul se va simţi foarte important şi va căpăta încredere în propriile forţe. Veţi fi surprinşi cu câtă încântare o va face şi de cât de multe este capabil!

Sfaturi pentru tatăl de-al doilea

De ce n-ai fi chiar tu cel cu iniţiativa? Vorbeşte cu copilul! E posibil să-l supere cineva la grădiniţă sau pe terenul de joacă. S-ar putea să aibă nevoie de ajutorul tău. Şi, chiar dacă nu are asemenea neplăceri, du-te şi tu să-l iei de la grădiniţă sau joacă-te cu el în locurile publice.

De foarte multe ori, adulţii nu au nici cea mai vagă bănuială despre cum percepe copilul absenţa tatălui. Iar pentru copil este foarte important cum e privit de ceilalţi prichindei de vârsta lui. De aceea, îi va face plăcere dacă tovarăşii lui de joacă vor vedea că vin să-l ia de la grădiniţă nu doar mama, ci şi noul lui tată. Pentru tine e un efort nu prea mare, pentru el este o bucure imensă!

Iată câteva greşeli pe care ar fi bine să le eviţi:

# Nu încerca să iei locul tatălui biologic! E una dintre cele mai frecvente greşeli pe care le fac adulţii care se află într-o situaţie similară.

# Nu-i pretinde copilului (nici măcar nu-i sugera) să-ţi spună „tată“!

# Adu-ţi aminte că, pentru a clădi o relaţie, e nevoie de timp! Şi de răbdare, tact, delicateţe, bunăvoinţă, drăgălăşenie, dar şi de strâns din dinţi.

Citește și:

Divortul: tati a plecat de la noi…

Cui îi e frică de divorţ?

Umorul, cheia succesului in casatorie

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.9/05.03.2015
Autor: Olga Sveduneac
Sursa foto: pixabay.com

Comments

comments

Lasă un răspuns