Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Mami si cu mine – o familie fericita!

Mami si cu mine – o familie fericita!

Pe vremea bunicii, nimic nu era mai rusinos pentru o femeie si pentru familia ei decat sa creasca un „copil din flori”! Intre timp, conceptiile s-au schimbat, iar astazi, dupa cum o arata si statisticile, numarul copiilor nascuti in afara casatoriei este in crestere.

Faptul a inceput sa treaca aproape neobservat pentru majoritatea locuitorilor de la oras si chiar a celor de la sat, desi aici mentalitatea se schimba mult mai lent. Si totusi, femeia care creste un „copil din flori” se framanta si sufera la fel de mult ca pe vremuri. E prin urmare timpul sa se schimbe. Sa inteleaga ca ii poate fi mai bine si ei, si copilului.

O scuza paguboasa

De mici invatam ca in reteta obligatorie a familiei fericite intra in procente egale si mama, si tata, si copilul. Cand crestem vedem ca lucrurile nu stau intotdeauna chiar asa. Nu prea intelegem bine ce se intampla, dar ramanem la ideea initiala si, oricum, speram ca noi vom avea parte, cand va veni vremea, de o familie chiar fericita.

Adulte fiind, constatam ca viata noastra nu seamana neaparat cu cea din povestile copilariei. Ne indragostim lulea si acceptam orice. Chiar si o viata de familie fara acte in regula. Nu incetam insa nici o clipa sa speram ca, o data si o data, lucrurile vor intra in normal. Daca nu imediat, macar atunci cand apare copilul. Dar el, tatal, se sperie si… pleaca.

De fiecare data noi, femeile, ramanem cu copilul. Oricat de greu ne pica la inceput, incele din urma o consideram o victorie. Adaptandu-se la aceasta realitate, societatea s-a maturizat si ea si a devenit mult mai toleranta. Mamele singure sunt astazi sprijiite de lege iar a avea „un copil din fl ori” nu mai este un stigmat, o rusine de neiertat.

Singura problema reala este cum vede chiar mama singura situatia in care se afla. Daca este suficient de puternica, va vedea cu siguranta partea plina a paharului: ea are ceva ce majoritatea femeilor isi doresc. Asta pentru ca oricat de emancipate am deveni, copilul ramane pentru orice femeie, prin chiar structura si menirea ei in viata, implinirea totala si suprema.

Mama pe cont propriu

Dar oricat de curajoase, puternice si hotarate am fi sa crestem pe cont propriu un copil, nu trebuie sa uitam nici o clipa de dreptul fundamental al acestuia de a stii ca are si un tata. Asta chiar daca el nu e fi zic alaturi de copilul nostru. Orice fi inta umana are adanc inradacinata in psihologia ei reprezentarea parintilor. A ambilor parinti, atat a mamei, cat si a tatalui. A echilibrului pe care acestia, impreuna, il reprezinta.

Nu avem prin urmare dreptul, sa ignoram, sa trecem sub tacere existenta tatalui. Orict de mult rau ne-ar fi facut acesta. Asta pentru ca fara formula de echilibru pe care existenta – fie si teoretica – a ambilor parinti o reprezinta, copilul nostru nu se va dezvolta armonios, nu va reusi sa se structureze efectiv in mod echilibrat in relatia cu lumea.

In plus, mai trebuie sa ne si infranam si – oricata obida am fi adunat chiar noi din cauza absentei lui, a tatalui – sa nu il vorbim de rau, sa nu-l invinovatim in nici un fel. Si nu de dragul lui, al absentului! Ci chiar de dragul copilului nostru, deoarece copiii tind sa preia orice raspundere sau vina atribuita unuia dintre parinti, sa o asimileaza, sa si-o insuseasca si sa nu mai devina adultul integru si armonios dezvoltat pe care ni-l dorim.

30%din copiii nascuti in prezent, in tara noastra, sunt din „flori”. Potrivit statisticilor, numarul acestora s-a dublat din 1990 pana astazi.

Europa, plina de „copii din flori”

In nu putine state europene nasterea „copiilor din flori” nu mai este de multa vreme un fapt iesit din comun. Dimpotriva. Islanda, de exemplu, se situeaza pe primul loc avand in vedere ca 65% din copiii care se nasc aici provin din cupluri necasatorite. Urmeaza Danemarca si Suedia, cu 55%, apoi Marea Britanie cu 40%. Ele sunt urmate de Portugalia (peste ocean, Canada, Australia) si Finlanda.

Comments

comments

Lasă un răspuns