Esti aici
Femeia.ro > Familie > Medicamente interzise bebelusului

Medicamente interzise bebelusului

Cand bebelusul tau e bolnav, are o raceala sau vreun episod sever de diaree, vrei sa-l tratezi cu ce ai la indemana sau cu ce stii tu ca da rezultate in cazul unui bolnav adult. Multa atentie insa: copiii sunt mult mai expusi efectelor adverse pe care le pot avea medicamentele! Chiar si in cazul administrarii unor tratamente, acestea sunt in doze special create pentru ei. Cu toate acestea, exista o categorie de pilule care sunt de evitat in orice situatie.

Antivomitivele

Pot cauza ameteli, stari de oboseala, insomnie, constipatie, diaree, spasme faciale sau miscari involuntare. Cum episoadele de voma neinsotite de alte simptome severe sunt de scurta durata la copii si trec de cele mai multe ori de la sine, nu se va administra niciun tratament. Trebuie sa fii atenta ca cel mic sa nu se deshidrateze, iar daca situatia persista, du-l la doctor.

Aspirina

Este complet contraindicata unui copil sub varsta de 12 ani. Poate provoca sindromul Reye, o boala rara, dar fatala. De asemenea, fii cu mare bagare de seama si la alte medicamente, pentru ca unele dintre ele pot sa contina aspirina. Citeste cu atentie orice prospect inainte de administrare. Daca alaptezi, nu lua sub nicio forma astfel de medicamente.

Antitusivele

Unui copil care sufera de tuse in urma unui episod de raceala i se va administra un sirop adecvat, in niciun caz medicamente care inhiba tusea. Acestea pot avea efecte secundare grave – convulsii, ritm cardiac crescut, somnolenta. In cazul in care copilul sufera de raceala, foloseste un umidificator si medicamente prescrise doar de medic.

Acetaminofen in doze mari

La fel ca si ibuprofenul, acetaminofenul intra in compozitia preparatelor uzuale folosite pentru scaderea febrei si tratarea racelii si gripei. O doza prea mare poate provoca la un copil anemie si iritatii ale pielii. Fii cu bagare de seama la cantitatea administrata si nu folosi decat preparate adaptate copiilor.

Alte medicamente periculoase

  • preparatele expirate – pot avea efecte adverse severe sau isi pierd din valoarea terapeutica;
  • preparatele care se mesteca – copiii se pot ineca usor cu ele;
  • preparate create pentru adulti.

Comments

comments

Lasă un răspuns