Esti aici
Femeia.ro > Familie > Modificarile din timpul sarcinii

Modificarile din timpul sarcinii

Sarcina implica cateva transformari uluitoare. Iata care sunt principalele modificari din timpul sarcinii din punct de vedere fizic, psihic si al comportamentului si personalitatii.

Poftele inexplicabile din cursul sarcinii sunt un efect al sarcinii.
Peste 70% din viitoarele mamici au pofte irezistibile. Specialistii numesc acest fenomen "sindromul capsunei" si este foarte normal. Poftele nu sunt capricii si este bine sa le indeplinesti. Insa daca nu le poti satisface nu iti pui in pericol sarcina.

Sensibilitate olfactiva maxima. Primul trimestru al sarcinii nu este marcat doar de greturi si dezgust alimentar, dar si hipersensibilitate olfactiva. Aceste simptome sunt provocate de modificarile hormonale ce creeaza modificarea perceptiei gustului si mirosurilor.

Apeti sexual maxim sau zero. Nivelul hormonilor sexuali in organismul ei se mareste de 3 pana la 10 ori. Motivele dorintei sexuale crescute sau a absentei interesului sexual sunt normale si chiar inevitabile. Din primele luni, sub influenta estrogenilor, sanii cresc in volum, in timp ce burtica nu se mareste foarte mult. Asadar, viitoarea mamica isi vede corpul cum devine irezistibil, se simte mai "femeie" si mai dorita. Unele femei ating apogeul sexualitatii lor in timpul sarcinii. Zona genitala, irigata mai abundent cu sange in perioada sarcinii, nu se mai confrunta cu problema uscaciunii vaginale.

Plangi din nimic. Cei din jur au impresia ca nu pot vorbi nimic cu gravida fara sa riste sa-i provoace lacrimi in ochi, lucru care inainte nu se intampla. Fenomenul este cunoscut, dar mecanismul sau este insuficient inteles. Hipersensibilitatea este datorata, in mare parte, hormonilor, mai precis cresterii nivelului de estrogeni. Lacrimile exprima o forma de depresie a gravidei, care se vede pusa in situatia de a da nastere unei noi fiinte. Ce e de facut? Plangi, descarca-te si te vei simti mai bine.

  • Copiii conceputi la inceput de an – mai expusi la alergii

Nas infundat. Un simptom enervant cauzat de hormonii care sustin sarcina si care provoaca uscarea mucoaselor si chiar sangerarea lor. Foloseste picaturi saline pentru nas, bea multe lichide si foloseste un umidificator pentru casa.

Transpiratie excesiva. Metabolismul se intensifica cu pana la 50% in timpul sarcinii. Organismul genereaza mai multa caldura, iar volumul suplimentar de sange incalzeste pielea, iar transpiratia este forma de reglare a temperaturii. Solutia este sa bei multe lichide.

Comments

comments

Lasă un răspuns