Esti aici
Femeia.ro > Familie > Modul in care arati comunica despre tine

Modul in care arati comunica despre tine

Chiar atunci cand nu vorbeste, aflam multe despre persoana in cauza doar cu ajutorul privirii. Este ca si cum ceva despre interiorul acelei persoane razbate la suprafata.

Astazi aparenta fizica este la mare pret mai ales datorita caracterului imediat al privirii. De aceea exteriorul nostru, expus privirii oamenilor, este exploatat si folosit constient pentru a da informatii despre noi. Se zice, pe buna dreptate, ca dintotdeauna vestimentatia a avut valoare simbolica si prin aceasta valoare de comunicare.
Vestimentatia a fost codificata cultural si social, depinzand de epoca. La noi, de pilda, femeile in varsta purtau basma neagra. Femeile maritate purtau basma pentru a se deosebi de fetele nemaritate. Asta la tara, caci la oras femeile purtau palarie. Erai o doamna daca purtai palarie. De aceea, cand a venit comunismul au disparut palariile pentru ca au disparut domnii si doamnele si toti au devenit tovarasi. Aspectul fizic antreneaza adesea pana si semnificatii politice.
Astazi adolescentii au si ei o cultura a vestimentatiei, a podoabelor, coafurii, incaltamintei. Ei, prin aceasta, se diferentiaza de altii, comuncandu-le ca ei apartin unui anumit segment de varsta. Dupa pubertate, adolescentii incep sa-si manifeste dorinta de afirmare a identitatii. Unul dintre pasii importanti in acest sens este delimitarea de parinti si autonomia asumata privind preferintele, gusturile fata de aspectul lor exterior.
Oferta pietei tine foarte mult la acest lucru, astfel ca targetarea precisa a consumatorilor este considerata in marketing un aspect major. Tinerii se duc in magazinele cu obiecte sportive, chiar daca nu sunt sportivi. Adidasi poarta si copiii supraponderali pentru ca asa este moda pentru tineri. Unii adolescenti comunica prin aspectul lor fizic chiar si o sfidare la adresa adultilor prin dezinvoltura si libertinajul lor si acest lucru creaza tensiuni intre ei si parinti.
Adolescenta este o varsta a provocarilor, a afirmarii de sine, a increderii in propriile forte. Este o varsta in care inocenta fata de viata se asociaza cu vulnerabilitatea si parintii o stiu, o simt, dar nu se pot opune, pentru ca opozitia ii face pe adolescenti sa se ataseze si mai mult celor de varsta lor si implicit sa se departeze tot mai mult de parinti. Mai sunt si alte aspecte ale vietii in adolescenta care tin de aceasta varsta cum este muzica, preferintele muzicale si timpul alocat ascultarii unui anumit tip de muzica sau preferinta pentru sporturile extreme, vitezomania. Dar acest lucru nu se vede, asa cum se vede aspectul fizic.
Adolescentii pun foarte mult pret pe imagine, uneori in mod excesiv. Pentru ca adolescenta este varsta provocarilor, si pentru ca, de multe ori, optiunile vestimentare ale adolescentilor sunt considerate de catre parinti inadecvate, va invitam joi, 23 mai, la evenimentul „Intre noi, parintii – de vorba cu Aurora Liiceanu” sa aflati raspunsuri la intrebarile pe acesta tema de la psihologul Aurora Liiceanu, psihoterapeutul Simona Tofan si consultantul de stil Irina Markovits.
Parinti.com este partener al evenimentului Intre noi, parintii din luna mai. Detalii AICI despre cum poti primi o invitatie la eveniment!

 

Comments

comments

Lasă un răspuns