Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Mos Nicolae, prietenul copiilor cuminti

Mos Nicolae, prietenul copiilor cuminti

Traditia bisericeasca povesteste ca, intr-o duminica, micul Nicolae (viitorul episcop de Myra) iesea de la Sfanta Liturghie impreuna cu parintii sai, in Patara natala.

Acolo au intalnit un alai de copii sarmani care se rugau de un negustor de dulciuri sa le dea si lor de pomana cateva bomboane.

Nicolae s-a intristat tare de mila lor. De cum a ajuns acasa, a ingenuncheat in fata icoanei Mantuitorului, in camera lui, si s-a rugat continuu, pana la culcare, cu lacrimile siroindu-i pe obraji.

A doua zi, s-a dus vestea ca se petrecuse cea mai mare minune din istoria cetatii. Dis-de-dimineata, in toate casele crestinilor, copiii isi gasisera incaltarile pline cu dulciuri si felii de cozonac.

Pentru ca mai tarziu Sfantul Nicolae a ajuns un adevarat indreptator al credintei, se spune, ii „admonesta” din cand in cand pe cei ce calcau stramb cu ajutorul unei nuieluse.

De aici, nuiaua pentru copiii cei rai si dulciurile pentru copiii cuminti.

Atunci vine Sannicoara, care salveaza, an de an, lumea de rele.

Sannicoara sau Mos Nicolae reprezenta in panteonul romanesc precrestin presonificarea timpului imbatranit.

Numele si data de celebrare au fost preluate/adaptate calendarului crestin ortodox, cand se praznuieste Sfantul Nicolae, aparator al dreptei credinte in Iisus, episcop de Myra, mort in anul 342.

Calul, Soarele si darurile

In traditia noastra, Sannicoara vine pe un cal alb, ceea ce semnifica prima zapada si pazeste Soarele sa nu fuga spre miaza-noapte. Daca Soarele ar reusi sa fuga, lumea ar ramane pe intuneric.

Tot Sannicoara este cel trimis de Dumnezei sa-l iscodeasca pe Drac in uneltirile lui, sa salveze corabierii, sa apere soldatii pe timp de raboi.

Binele invinge raul

In traditia romaneasca, o data cu ziua de 6 decembrie, ziua Sfantului Nicolae (a lui Sannicoara) se incheie perioada sarbatorilor-practicilor magice incepute la mijlocul lunii noiembrie, ramasite ale obiceiurilor specifice dacilor, care acum ingropau timpul imbatranit, pregatindu-se de nasterea celui nou.

Este practic ziua cand se poate spune ca binele a invins raul.

Comments

comments

Lasă un răspuns