Esti aici
Femeia.ro > Familie > O mamă vitregă perfectă

O mamă vitregă perfectă

Termenul de mamă vitregă este nefericit după părerea mea. Cred că mult mai inspirat ar fi cel de mamă de-a moacă. Fie vorba între noi, nu-i deloc ușor să faci un copil, dar este foarte ușor să iubești un copil, chiar dacă nu-i carne din carnea ta. Să fii mamă este o artă, dar să fii mamă vitregă este superlativul.

Nu este ușor să te recăsătorești cu cineva care are în grijă copii, după cum nu este deloc ușor să te apropii de copiii unei alte femei. Însă se poate și uneori satisfacțiile pe care le aduc aceste relații reconstruite, și armonia unor familii reclădite sunt uriașe.

Nu te aștepta să curgă lapte și miere din prima zi. Dificultățile și divergențele sunt inevitabile. Câteva sfaturi că să depășești mai ușor problemele sunt bine venite.

Ai răbdare. Nu poți să câștigi încrederea copiilor peste noapte. Încearcă să ai răbdare și să construiești o relație bazată pe încredere, iar pentru asta ai nevoie de timp. Nu trebuie nici să te arăți nepăsătoare față de soartă copilului vitreg, dar nici să încerci să-l forțezi să ți se destăinuie dacă nu vrea asta. La fel că într-o prietenie, e bine să lași că legătură să se formeze în mod natural. Ceea ce nu trebuie sub nici o formă să faci este să fii autoritară cu ei și să le impui lucruri. În schimb, încearcă să arăți interes pentru cine sunt ei, ce hobby-uri au, ce mâncăruri le plac și visuri au.

Sinceritate. Sinceritatea este un element vital în relația unei mame vitrege cu noii ei copii, așa că nu încerca să fii cine nu ești. Nu este cazul să o imiți pe mamă biologică a copiilor tăi vitregi. Genul acesta de comportament te va face să pari ipocrită și nesuferită. În plus, să nu te gândești să le demonstrezi că ești „un înlocuitor” al mamei lor adevărate. Arată-ți imaginea ta adevărată, oferă-le suport și fă-i să înțeleagă că au în ține o prietenă adevărată.

Păstrează limitele. Că mamă vitregă, este important să îi dai soțului tău ocazia să își îndeplinească rolul de tata. Până la urmă, el este cel care a avut grijă de ei și îi cunoaște de când s-au născut. Așadar, nu întrece măsură și nu te purta de că și cum tu ai ști mai bine de ce au ei nevoie.

Fii corectă. Există cazuri în care ambii parteneri au copii din relații anterioare. Dacă te numeri printre acele femei, încearcă să nu faci diferențe între copiii tăi și cei ai soțului tău, mai ales când vine vorba despre regulile casei. Dacă îți favorizezi copiii biologici, cei vitregi vor nutri resentimente față de tine. Desigur, nici viceversa nu este recomandată, deoarece îți vei face propriile odrasle să se simtă prost sau chiar să se îndepărteze.

Încredere. Dacă vrei să te apropii de copiii vitregi, trebuie să le câștigi încrederea. Dacă ți-au mărturisit un lucru, încearcă să-i ajuți să-și rezolve problemele.

A fi mamă de-a moaca este o treabă tare complicată, dar pe cât este de dificilă și de provocatoare, pe cît este de plină de responsabilități și necunoscute, pe aât d emare aducătoare d erecompense sufletești și morale este.

Articol exclusiv online
Text: Otilia Ignat
Sursa foto: thinkstock guliver

Comments

comments

Lasă un răspuns