Esti aici
Femeia.ro > Familie > (P) Fertilitatea sub lupă

(P) Fertilitatea sub lupă

Stres, poluare, alimentație dezordonată, sedentarism, fumat. Toate se cumulează și pot fi cauze ale infertilității.

Timpul nu e nici el în favoarea fertilității. Lună de lună rezerva ovariană (determinată genetic și care nu se poate modifica prin noile cuceriri ale științei) scade. Analiza AMH (hormon antimullerian) îți poate arăta cum stai cu rezerva de ovule. Surprinzător, dar nu vârsta e cea care îți poate da o veste neplăcută, ci gena. Sunt femei care la 32 de ani au stocul pe terminate. Din acest motiv, amânarea unei sarcini poate fi un calcul extrem de greșit. Un copil este o bucurie, o împlinire, nu o piedică în calea dezvoltării carierei. Însă de multe ori femeile vor să-și asigure mai întâi cariera și apoi să-și construiască familia. Moment în care poate fi prea târziu.

Infertilitatea este egală în cuplu

Azi, când medicina a explorat mai mult din tărâmul amplu al infertilității masculine, putem spune că și bărbații sunt infertili în aceeași proporție ca noi. Viciile și stilul de viață dezordonat își pun amprenta pe infertilitatea masculină. Dacă e greu să-ți convingi partenerul să-și facă o analiză a produsului seminal, trebuie să știi că există teste care pot determina rapid calitatea și concentrația spermatozoizilor și care se pot face acasă. Testul este pozitiv când concentraţia de spermatozoizi este mai mare de 15×10(6)/ml. Dacă testul iese bine, dar sarcina tot nu apare, este nevoie ca și mobilitatea spermatozoizilor să fie măsurată, iar pentru asta încă nu există un test pentru acasă.

Cum stai cu funcția ovariană?

Declinul funcției ovariene este o altă cauză de infertilitate, care poate fi remediată. Un alt test pentru acasă măsoară FSH, adică hormonul de stimulare foliculară, capacitatea ovarului de a produce foliculi din care să iasă ovulele. Acest test este destul de sensibil și e influențat de consumul de apă și transpirație, iar pentru un rezultat elocvent trebuie făcut de cel puțin două ori. Vestea bună este că, atunci când există probleme, se pot rezolva printr-o dozare hormonală stabilită numai de medic, în funcție de rezultatul testului.

Când ovulezi?

Unele femei simt, altele se bazează pe metoda calendarului (care uneori dă greș), însă cel mai sigur este tot un test rapid și ușor de făcut cu câteva picături de urină (pe același principiu cu cel de sarcină). Și astfel poți afla dacă ziua e bună pentru concepție sau nu.

Vestea cea mare vine mai repede

Când totul este în regulă, răbdarea este o altă încercare. După întârzierea ciclului, în mod obișnuit trebuie să aștepți două săptămâni ca un test să valideze sarcina. Testul de sânge hCG poate confirma sarcina la 8-10 zile după ovulație, pe când testele clasice cu urină doar după 14 zile, însă există și teste ultrasensibile pentru acasă care-ți dau vestea cea mare sau nu, după caz, dar cu cinci zile mai devreme, fără înțepături.

Sarcină cu risc?

Pentru a fi dusă cu bine la termen, o sarcină trebuie monitorizată de medic. Multe dintre investigațiile importante sunt gratuite. Scurgerea lichidului amniotic poate duce la infecții atât pentru mamă, cât și pentru făt, iar detectarea timpurie a acestora ajută la prevenirea complicațiilor sau a nașterii premature. Și pentru aceste scurgeri ale lichidului amniotic există un test pentru acasă, sub forma unor tampoane cu benzi de testare, care îşi schimbă culoarea atunci când vin în contact cu lichide care au valoarea pH-ului mai mare sau egală cu 6,5.

  • Test de sarcină cu determinarea săptămânii Poți afla rapid în ce săptămână de sarcină ești. Acuratețe: 99%
  • Amniotest Este un autotest pentru detectarea scurgerilor de lichid amniotic. Sensibilitate: 97,06%
  • Teste de ovulație + 1 test de sarcină Afli în câteva minute dacă ești în perioada ovulației sau nu. 5 teste cu acuratețe 99%
  • Test de fertilitate 2 + 1 Conține două teste pentru fertilitate feminină și unu pentru fertilitate masculină
  • Test de sarcină ultrasensibil Afli cu cinci zile mai devreme decât cu orice alt test dacă ești însărcinată. Acuratețe 99%

 

Text: Luminița Tăbăran

Foro: pixabay, PR

Comments

comments

Lasă un răspuns