Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Piramida alimentară la copii, explicată de nutriționist

Piramida alimentară la copii, explicată de nutriționist

Principiul de bază în piramida alimentară este varietatea nutrienților.

Iar prin combinarea grupelor alimentare în porții și proporții corecte, se obține o alimentație echilibrată și corectă, necesară creșterii și dezvoltării armonioase a copilului. Iată ce sfaturi și explicații are dr. Luminița Florea, medic specialist diabet, nutriție și boli metabolice în cadrul Centrului ProVita – Diagnostic și Tratament.

Recomandările orientative privind numărul de porții pentru fiecare categorie de grupe alimentare sunt: cereale șase-nouă porții, legume trei-patru porții, fructe două-trei porții, produse lactate două-patru porții, carne și leguminoase două-trei porții zilnic.

Piramida alimentară, de la bază, către vârf

Alimentele sunt aranjate în piramida alimentară, de la bază către vârf, în funcție de cantitatea ce trebuie consumată zilnic, în modul următor.

 1. La bază sunt cerealele integrale (făina de grâu integrală, fulgi de ovăz, orz, orez, paste integrale). Acestea sunt produse bogate în fibre, fier și multe din vitaminele complexului B (tiamină, niacină, acid folic).
 2. Urmează apoi fructele și legumele, iar importanța lor este dată de conținutul în fibre, vitamina C, acid folic, potasiu.
 3. Pe următoarea treaptă avem grupa proteinelor lactate (lapte integral sau semidegresat, iaurturi, brânzeturi dulci sau telemea). Au conținut bogat în calciu, potasiu, vitamina D (consumul recomandat este mai crescut în cazul copiilor și adolescenților datorită necesarului mare din timpul proceselor de creștere accelerată).
 4. Urmează  grupa de proteine din carne, pește, ouă, legume uscate, leguminoase. Acestea asigură un aport important de fier și zinc, pe lângă bogatul conținut în proteine – aminoacizi esențiali;
 5. La vârful piramidei se află  grăsimile și dulciurile. Ele trebuie consumate ocazional, în porții cât mai mici.
 • Prăjiturele din cereale

Porția corectă

Porțiile, în varianta practică de zi cu zi, ar fi următoarele:

 • Pâine, cereale, orez și paste: o porție poate fi o felie mică de pâine (20-30 g), 1/2 cană de cereale, orez fiert sau paste fierte.
 • Lapte, iaurt și brânzeturi: o porție poate fi o cană de lapte (200-250 ml), un iaurt (120-150 g) sau două-trei felii de brânză (50-75 g).
 • Carne, pește, ouă, leguminoase, oleaginoase: o porție poate fi o bucată de carne cât podul palmei (100 g), un ou, 1/4 cană de leguminoase gătite (linte, năut, fasole boabe), o lingură de unt de arahide, un  căuș de pumn de oleaginoase (nuci, alune, migdale, fistic).
 • Fructe: o porție este un măr mediu, o  portocală sau o piersică, o cană mică (150 ml) de suc proaspăt de fructe, 1/3-1/2 cană de fructe uscate.
 • Legume: o porție poate fi o cană de supă cremă de legu-me, 1/2 cană de piure de legu-me, 1/2 cană de legume sote.

Comments

comments