Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Prima oara la opera cu copilul

Prima oara la opera cu copilul

Copil tău este măricel, ştie deja multe poveşti şi te gândeşti să incluzi în programul lui un spectacol la operă.  O să constaţi că un prichindel nu este interesat doar de desene animate sau de animaţie 3D şi că un spectacol de operă va fi o experienţă foarte plăcută pentru el.

Chiar dacă eşti nerăbdătoare şi doreşti să-l familiarizezi cu opera pentru copii de la o vârstă fragedă, pentru ca experienţa să fie pe deplin reuşită, este indicat să mergi cu el la operă când este destul de măricel ca să înţeleagă unde se află şi în ce scop, să aibă răbdare să urmărească spectacolulul (spectacolele de teatru sau operă pentru copii durează, de obicei, o oră) şi să respecte regulile din timpul acestuia.

Citeşte şi Prima oară când îl duci la cinema

Pregătiri pentru prima oară la operă

Alege spectacole dedicate copiilor, care sunt, în general, adaptări după poveşti îndrăgite şi cunoscute de ei.

Explică-i ce înseamnă un spectacol de operă şi faptul că personajele vor cânta în timpul acestuia.

În cazul în care există, respectă indicaţiile de vârstă (regulă valabilă inclusiv în cazul teatrului; de pildă, la piesa de teatru "Mica Sirenă", o fetiţă de doi anişori s-a speriat atât de tare de Ursula, încât a început să ţipe şi să plângă, încât părinţii au fost nevoiţi să renunţe la spectacol şi să iasă cu micuţa din sală).

Citeşte şi Prima oară la zoo

Ideal este să alegi o adaptare după o poveste pe care copilul o ştie deja sau să-l familiarizezi cu povestea înainte de spectacol. O să fie foarte încântat să recunoască personajele, să cunoască acţiunea şi să ştie ce va urma. În acest fel, va putea viziona şi savura din plin spectacolul, fără să te întrebe mereu ce se întâmplă.

Explică-i faptul că există câteva reguli care trebuie respectate: trebuie să păstreze liniştea, să stea cuminte pe scaun, să nu-i deranjeze pe ceilalţi spectatori.

Citeşte şi Prima oară când merge la circ

Sfaturi practice

După ce se sting luminile, nu-ti scăpa micuţul din ochi, chiar dacă ştii că se află pe scaunul de lângă tine.

Nu-i cumpăra dulciuri, o sticlă cu apă este suficientă! Dacă ştie că are ceva bunătăţi de ronţăit va fi mai preocupat de ele decât de spectacolul de pe scenă. Fără pungi (de pufuleţi, de pildă) care fac zgomot!

Alegeţi locurile de la jumătatea rândurilor şi în prima parte a sălii (evitaţi totuşi primul rând pentru că cel mic s-ar putea să nu vadă bine ce se întâmplă pe scenă), ca să te asiguri că va vedea bine ce se petrece.

Dacă ai posibilitatea să-ţi iei o zi liberă în timpul săptămânii sau să apelezi la buni, ar fi bine să meargă prima oară la operă într-o zi lucrătoare, când nu este prea multă lume şi, la nevoie, să ieşiţi din sală uşor, fără să vă strecuraţi printre mulţi oameni. 

De fiecare dată când am fost la un spectacol pentru copii în weekend, fie teatru, fie opera pentru copii, sala a fost plină. Sfatul meu este să achiziţionezi bieletele din timp, ca să nu fi nevoită să mergi la spectacol cu o oră înainte pentru a fi sigură că prinzi loc. Celui mic îi este greu să aştepte chiar şi 20 de minute, cu greu îl vei face să nu-şi piardă răbdarea dacă mergeţi cu mult înainte.

 

 

Comments

comments

Lasă un răspuns