Esti aici
Femeia.ro > Familie > Prima zi la scoala. Ce este cel mai important pentru copilul tau

Prima zi la scoala. Ce este cel mai important pentru copilul tau

Cel mic este deja obisnuit inca de la gradinita cu regulile colectivitatii. Dar prima zi de scoala, nu inseamna ca rasfatul de pana acum sa fie inlocuit cu autoritate exagerata. Prima zi de scoala si intrarea in clasa I trebuie pregatite din timp. Iata cateva strategii de adoptat de catre parintii preocupati ca prima zi de scoala a micutului lor sa fie cat mai usoara.

Dezobisnuieste-l treptat. Vacanta a fost lunga si e firesc ca schimbarea acestui mediu confortabil nu o va resimti prea lin. Asa ca, ideal ar fi sa incepi „sa exersezi“ cu el cu o saptamana inainte de a incepe clasa I. Intreaba-l despre el, despre preferintele lui, despre animalutul de casa ce-l are in grija, cere-i sa noteze raspunsurile si pe o hartie. Astfel, vei simula o prima conversatie pe care cei mici o vor purta cu invatatoarea.

Organizeaza o petrecere. Aduna gasca de copii cu care se simte cel mai bine si da un party. Lasa-l in toata perioada dinainte de inceperea scolii sa fie cat mai des in preajma prietenilor, pentru ca si la scoala sa fie adaptabil si comunicativ. Cu atat mai mult cu cat multi dintre camarazii sai de joaca ii vor fi colegi si in clasa I, deci integrarea in colectivitate se va face usor.

Impune rutina indatoririlor. Asta inseamna sa-l pregatesti cu mai mult timp in avans cu ritualul trezirii de dimineata si, mai ales, cu culcarea la aceeasi ora. Doar astfel, cel mic se va obisnui cu programul de la scoala si nu va mai fi un chin – si pentru el si pentru tine – sa-l trezesti in fiecare zi si sa-l mobilizezi. Responsabilizarea nu se va poate face peste noapte, insa, cu rabdare, vei reusi sa-I dai incredere in el si va fi mandru cand duce la bun sfarsit sarcinile cerute, atat la scoala cat si acasa.

 

Articol exclusiv online
Text: Otilia Ignat
Sursa foto: pixabay.com/

 

Comments

comments

Lasă un răspuns