Esti aici
Femeia.ro > Familie > Primejdiile nasterii premature

Primejdiile nasterii premature

Toti copiii care se nasc inainte de 37 de saptamani sunt considerati prematuri. Neavand organele pe deplin dezvoltate, ei au nevoie de ingrijiri speciale in sectii de neonatologie. Prematuritatea este una dintre principalele cauze de deces la bebelusi. De aceea, femeile insarcinate care prezinta risc de nastere inainte de termen trebuie orientate catre maternitatile de gradul trei, unde exista incubatoare si sisteme de ventilatie, pentru ca micutii sa fie ajutati sa respire din prima clipa de viata. Anual, la noi in tara se nasc 20.000 de copii prematuri, ceea ce inseamna 9% din totalul nou-nascutilor.

In ce consta pericolul?

Functiile si organele unui bebelus nascut in luna a opta nu sunt capabile sa-i mentina viata. El trebuie sa fie ajutat sa traiasca in mediul extrauterin, unul neprietenos daca e sa-l comparam cu uterul matern. Totul este extrem de fragil, de la organele interne pana la piele. La imaturitatea organelor, se adauga slaba imunitate cauzata de o nutritie deficitara.

Iata cat de fragil este un copil nascut prematur:

  • PLAMANII. Cu cat micutul se naste mai devreme, cu atat acest organ este mai putin dezvoltat. Daca vine pe lume inainte de saptamana a 28-a de sarcina, alveolele pulmonare – cele responsabile cu schimbul de gaze – abia se formeaza, iar copilul nu poate respira. Organismul nu primeste oxigen si nici nu poate elimina dioxidul de carbon.
  • INIMA. Din pricina functionarii deficitare a plamanilor, inima nu se poate adapta si apar deseori hipertensiunea pulmonara si insuficienta cardiaca – acestea, la randul lor, ingreunand terapia afectiunilor respiratorii.
  • FICATUL. Este imatur si el si nu poate sintetiza toate substantele necesare functionarii, cresterii si dezvoltarii organismului (de aici, riscul de hemoragie).

  • TUBUL DIGESTIV. Nici el nu e bine dezvoltat, iar nutritia este ingreunata. Reflexul suptului nu e inca format, iar sistemele enzimatice necesare digestiei si absorbtiei nutrientilor sunt inca in stadiul de formare. Deseori, alimentatia micutilor se face prin perfuzii, iar vasele de sange sunt fragile si se rup frecvent la cea mai mica presiune, ceea ce ingreuneaza hranirea. In cazul in care exista diverse afectiuni, nevoile nutritionale ale organismului cresc, insa posibilitatile de hranire sunt limitate si apare un deficit de nutritie, care duce la o imunitate scazuta. Ca sa nu mai vorbim ca rareori ii poate fi administrat colostrul (laptele care contine o cantitate mare de anticorpi).
  • RINICHII. Sunt nedezvoltati, ceea ce face dificila eliminarea apei si a produsilor finali de metabolism – de aceea lichidele si medicamentele administrate sunt calculate la picatura.
  • PIELEA. E subtire, lipsita de stratul de grasime protector, pierde usor apa, ceea ce duce la hipotermie, organismul fiind nevoit sa consume multe calorii pentru a asigura temperatura necesara corpului. De aceea, multi prematuri au nevoie de caldura incubatorului.
  • CREIERUL. Este in curs de dezvoltare si, uneori, la prematurii mai fragili si la cei bolnavi, chiar si manevrele de rutina, precum schimbarea scutecului, pot avea efecte negative nu numai pe termen scurt, ci pe o perioada indelungata.

Stiai ca? Cel mai mic copil din Romania s-a nascut la 23 de saptamani, adica cinci luni si trei saptamani, si a avut doar 500 g. In general, prematurii au sub 2.500 g si un scor Apgar sub 7.

Comments

comments

Lasă un răspuns